NAKON KONSULTACIJA: Oglasilo se Ministarstvo o zahtevima sindikata radnika EPS

Novosti online

04. 04. 2023. u 12:08

MINISTARSTVO rudarstva i energetike i Vlada RS su izvršili konsultacije sa sindikatima u procesu refomisanja JP EPS, što je pokazalo pažljivim razmatranjem svih sugestija različitih predstavnika podeljenog Sindikata radnika EPS na predlog novog statuta tog preduzeća i usvajanjem predloga koji će osigurati predstavnika zaposlenih u upravljačkim organima kompanije, saopšteno je iz Ministarstva.

НАКОН КОНСУЛТАЦИЈА: Огласило се Министарство о захтевима синдиката радника ЕПС

"Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas", Foto Tanjug

- Zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima upravljanja, prihvaćen je definisanjem da je jedan član NO predstavnik zaposlenih. Glavni razlog zbog kojeg deo predloga dela Sindikata radnika EPS nije mogao biti prihvaćen je njihova nespojivost sa važećim zakonima kojima je uređeno funkcionisanje delatnosti u sektoru energetike. U vezi sa zahtevom da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom mora ostati delatnost od opšteg interesa, ukazujemo da je Zakonom o energetici od 2014. godine snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom nije delatnost od opšteg interesa, pa tako to ne može ni ostati. Od 2014. godine po Zakonu o energetici propisano je da su snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, energetske delatnosti koje se obavljaju u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa odredbama Zakona o energetici iz 2014, kojim je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU. U skladu s tim, ovaj zahtev ne može da se prihvati jer nije u skladu sa pravnim sistemom Republike Srbije - navodi se u saopštenju.

- Kad je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, ukazujemo najpre da je ovo pozitivna promena zahteva dela sindikata EPS-a imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima. Ovaj zahtev, na način na koji je formulisan, ne može da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom. S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je u deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom (koja obuhvata energetske delatnosti snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, koje društvo obavlja u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika). Podsećamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delogruga delatnosti koje bi EPS obavljao. Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika - dodaje se u saopštenju.

- U vezi sa konstatacijom da je jednočlana skupština neprihvatljiva, ukazujemo da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine vrši jedini član društva. Takođe, ovaj zahtev ili konstatacija ni na koji način nije povezana sa pitanjima iz delokruga rada sindikata niti pitanjem poboljšanja prava radnika, te se postavlja pitanje po kom osnovu jedan deo predstavnika sindikata određuje da li će Vladu, koja predstavlja osnivača odnosno Republiku Srbiju, predstavljati u Skupštini jedno ili više lica. Sprovođenje odluke Vlade iz 2014. godine je neophodan prvi koraku ka reformi EPS-a kojom će se upravljacki organi profesionalizovati, za sta postoji saglasnost struke, Vlade i zaposlenih. Profesionalno rukovodstvo koje ce dovesti do efikasnijeg poslovanja i uciniti EPS regionalnim energetskim gigantom je krajnji cilj Vlade RS kojem se tezi predloženom transformacijom EPS-a i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100% u Vlasništvu države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)