MERDOKU PRETI OTKAZ: Predsednik Foks njuza pod tužbom zbog klevete od 1,6 milijardi dolara

Novosti Onlajn

06. 12. 2022. u 11:00

RUPERT Merdok, 91-godišnji predsednik Foks njuza, matične kompanije Foks korp, biće primoran da odgovara na pitanja pod zakletvom sledeće nedelje o izveštavanju njegove mreže o predsedničkim izborima 2020.

МЕРДОКУ ПРЕТИ ОТКАЗ: Председник Фокс њуза под тужбом због клевете од 1,6 милијарди долара

Foto: Profimedia

Merdok će biti smenjen ujutro 13. i 14. decembra kao deo tužbe kompanije za izbornu tehnologiju Dominion voting sistems od 1,6 milijardi dolara za klevetu protiv Foks njuza, navodi se u podnesku Višem sudu Delavera. U tužbi se navodi da je mreža namerno emitovala lažne tvrdnje o Dominionovoj ulozi na predsedničkim izborima 2020. kako bi povećala rejting i borila se protiv konkurencije televizijskih mreža koje su više konzervativne.

Lažne izborne tvrdnje navedene u tužbi Dominions Foks njuz 2:26. Dominion voting sistems je 26. marta tužio Foks njuz za 1,6 milijardi dolara zbog ponovljenih lažnih tvrdnji o izbornoj prevari koju su izneli domaćini i gosti mreže.

Rupert Merdok je osoba najvišeg profila koju su smenili advokati Dominiona, koji je proveo poslednjih nekoliko meseci dovlačeći direktore mreže, producente i domaćine da odgovore na pitanja da li su znali da su tvrdnje o Dominion tehnologiji na Foksovom talasu lažne. Mnoge od najneverovatnijih komentara dali su neplaćeni gosti, uključujući advokate povezane sa Donaldom Trampom Rudija Đulijanija i Sidneja Pauela, mada su neke ponovili i voditelji Foksa, uključujući Žanin Piro, Mariju Bartiromo i Lu Dobsa, koji više ne radi za kompaniju.

U ponedeljak je najstariji sin Ruperta Merdoka, Loklan Merdok, svedočio u advokatskoj kancelariji u Los Anđelesu. Merdok je izvršni predsednik i izvršni direktor kompanije Foks korp, i smatra se verovatnim naslednikom svog oca medijskog titana. Džejms Merdok, koji je nekada bio izvršni direktor tadašnje matične kompanije Foks njuz 21st. Senčuri i Foks, ali je od tada prekinuo veze sa porodičnim medijskim entitetima, smenjen je 25. oktobra.

Foto AP

 

Advokati Dominiona su takođe smenili istaknute voditelje Foksa, uključujući Šona Henitija, Pira i Takera Karlsona, kao i bivše ličnosti iz etera, uključujući Šeparda Smita. Čineći to, advokati kompanije za izbornu tehnologiju pokušali su da ispitaju internu kulturu i praksu izveštavanja najcenjenije kablovske vesti. Kompanija je takođe dobila niz internih komunikacija koje su poslali zaposleni i rukovodioci Foksa.

Suzan Skot, izvršna direktorica Foks njuza, smenjena je 1. novembra, dok je predsednik Foks njuza Jai Valas smenjen dve sedmice kasnije.

Zvezde Foks njuza ispitana je od strane kompanije za izbornu tehnologiju u slučaju klevete.

Hanitijevo svedočenje od 31. avgusta trajalo je više od sedam sati, prema sudskim zapisima. Pitali su ga konkretno o epizodi od 30. novembra 2020. u kojoj je Pauel tvrdio da je Dominion „pokrenuo algoritam koji je odbacio Trampove glasove i dodelio ih Bajdenu“ i „koristio mašine da ubrizgava i dodaje ogromne količine glasova za Bajdena.

- Dominion je ranije upozorio Foksove reportere i producente da revizije i pregledi nisu pronašli dokaze o prevari ili pogrešnom prebrojavanju glasova na izborima. Haniti je emitovala Pauelov napad na Dominion „uprkos tome što je znala da je lažna i znala da dolazi“, navela je kompanija u jednom sudskom podnesku, dok je Piro „ugostio Pauel i podržao njene izjave“.

Foks njuz tvrdi da je tužba Dominiona uvreda principima slobode štampe i da je iznos novca koji se traži „nečuven“. Advokati kompanije rekli su da je Foks samo pokrivao tvrdnje vredne vesti o izbornim prevarama koje je iznela veoma javna ličnost.

- Postoji vrlo malo događaja u poslednjih 50 godina u ovoj zemlji za koje mislim da su vrednije vesti od našeg predsednika koji tvrdi da je naš ceo demokratski sistem oborila na glavu kompanija za glasanje koja je krala glasove - rekao je advokat Dan Veb, koji predstavlja Foks, rečeno je za Vašington post u avgustu.

„Umesto da se ponaša odgovorno i pokaže kajanje, Foks se udvostručio“, rekla je portparolka Dominiona u saopštenju u ponedeljak. „Fokusirani smo na to da Foks smatramo odgovornim i uvereni smo da će istina na kraju pobediti.

Foks je pokušao da zaštiti i Henitija i Pira od deljenja „poverljivih izvora i informacija“, tvrdeći da je „pravo novinara da zadrži svoje poverenje“. Ali Heniti je u prošlosti rekao da sebe ne smatra novinarom, a Dominion je tvrdio da čak i ako se računaju kao novinari, ne postoji takvo pravo kada su informacije direktno relevantne za to da li je Foks delovao sa „stvarnom zlobom.”

Nijedna strana u slučaju nije sugerisala da bi poravnanje u slučaju moglo biti neizbežno. Ako se dogovor ne postigne, petonedeljno suđenje u Vrhovnom sudu Delavera trebalo bi da počne 17. aprila. 

(washingtonpost)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)