DOMOVI ZA STARE ČEKAJU ISPLATU: Vlasnicima gerontoloških ustanova kasne uplate na ime subvencija za smeštaj

J. Ž. S.

30. 03. 2021. u 10:11

VLASNICIMA privatnih domova za stare država na ime subvencije za smeštaj duguje u proseku 150.000 dinara po korisniku, tvrde u Udruženju privatnih socijalnih ustanova.

ДОМОВИ ЗА СТАРЕ ЧЕКАЈУ ИСПЛАТУ: Власницима геронтолошких установа касне уплате на име субвенција за смештај

Foto Depositphotos

Problem je što uplate kasne, zbog komplikovane procedure i, često, neažurnosti službi.

Pre tri godine Ministarstvo za rad pokrenulo je projekat za prijem u privatne domove starijih koji nemaju bliže srodnike i materijalno su ugroženi, a na listama su čekanja za smeštaj u državnim domovima. Ako je na primer, penzija korisnika 30.000 dinara, preostali iznos do pune cene smeštaja snosi država, a ukoliko korisnik nema nikakav izvor prihoda i u kategoriji je najugroženijih, država će platiti ceo račun.

Ivan Jurak, vlasnik jednog beogradskog doma za stare, smatra da je projekat prijema starih sa liste čekanja centara za socijalni rad uz dotaciju iz državne kase totalno neisplativ.

- Problem nastaje već na početku, jer mi naplaćujemo smeštaj odmah po prijemu za sledeći mesec - kaže naš sagovornik.

- U ovakvim situacijama to je nemoguće. Procedura koja je deo posla centra za socijalni rad traje po 20 dana, što znači da smo odmah na gubitku. Potom, kada se uradi prijem, posle mesec dana šaljemo fakturu Ministarstvu za rad, a oni imaju čak 45 dana rok da nam plate. To znači da u startu izgubimo 250.000 dinara. Za tri rate ukupno dugovanje u mom domu je oko 300.000 za dva korisnika.

Jurak naglašava da u državnim domovima sve plaća država, a oni žive od uplate korisnika. Privatnici od novca stanara plaćaju i doprinose, račune za struju, vodu i ostalo. Jasno je da im je uplata iz Ministarstva neophodna:

- Primili smo ljude sa liste centra za socijalni rad koji imaju penziju od 12.000 do 15.000 dinara, a ostalo do pune cene trebalo bi da finansira država, dok oni to ne urade, plaćamo sami.

KAD JE GUSTO - PRIVATNICI

NA osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora sa privatnim domovima za stare, Ministarstvo je iz budžeta ukupno isplatilo 5,6 miliona dinara. Procedura nalaže da kada se utvrdi da nema slobodnih mesta za prijem u gerontološkoj ustanovi, stručni radnik ustanove šalje obaveštenje organu starateljstva o tome da će zahtev za smeštaj biti na čekanju do oslobađanja adekvatnog mesta. Tek po dostavljenom obaveštenju da nema mesta u državnoj ustanovi, centar realizuje smeštaj u privatnom domu.

Naš sagovornik smatra da bi papirologija mogla mnogo brže da se završi, a ovako svako ko jedne godine prihvati stanare uz subvenciju, već sledeće odustane.

- Najgore od svega je što nemate koga u Ministarstvu ni da pitate. Na mejlove ne odgovaraju, a fakture šaljem po treći put - tvrdi Jurak.

U Ministarstvu za rad, s druge strane tvrde, da su uočili probleme na koje se nailazi pri dostavljanju i preuzimanju faktura i druge dokumentacije od strane privatnih domova za stare. Tu se pre svega misli na nepotpunu dokumentaciju, neispravne fakture, neusklađenost datih podataka sa podacima iz PIO fonda.

- Radimo na izradi instrukcije domovima i centrima, kako bi se ubuduće izbegli uočeni propusti i greške - kažu nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara