HEROINI NA PONOS I NEZABORAV: Milunki Savić, junakinji balkanskih i Prvog svetskog rata, uskoro prva memorijalna soba u Jošaničkoj banji

M. M.

25. 09. 2020. u 15:45

DOSTOJNO dela i lika velike Milunke Savić, heroine Balkanskih i Prvog svetskog rata, u Jošaničkoj Banji će, na ponos i nezaborav na ovu hrabru ženu, ratnicu i humanitarku, 9. oktobra biti otvorena prva memorijalna soba.

ХЕРОИНИ НА ПОНОС И НЕЗАБОРАВ: Милунки Савић, јунакињи балканских и Првог светског рата, ускоро прва меморијална соба у Јошаничкој бањи

Foto Centar za kulturu "Gradac"

Na ovom, dugo očekivanom mestu, koje će podsećati na nesvakidašnji ratni, ali i životni Milankin podvig, ubuduće će, stalna interaktivna izložbena postavka, biti mesto susretanja sa delom srpske istorije koju je ona obeležila.

SAVREMENO Mozaik fotografija pokreće specijalna aplikacija , Foto Centar za kulturu "Gradac"

Izložba ima tri segmenta. Centralno mesto pripada mozaiku od njenih brojnih fotografija iza kojih se otvaraju autentični filmovi iz Velikog rata, a koje uz pomoć tableta i mobilnih telefona, pokreće specijalno kreirana aplikacija. Tako da će posetioci, dok prate mozaik, imati utisak da stoje pred živom heroinom. Drugi deo izložbe su improvizovani vojni rovovi -srpski i austrougarski, koji će posetiocima približiti uslove u kojima je Milunka Savić vojevala. Uz ova dva topa, biće prikazani vojnici, njihove uniforme, ratne zastve. A treći segment u okviru izložbene postavke su predmeti, dokumenti, naslovnice francuskog dnevnika "L petit žurnal" koji je izveštavao o hrabrosti i požrtvovanju ne samo srpske ratnice, već i naroda i njegove vojske.

NE MOŽE IZLOŽBA U RUINU

SPOMEN-kompleks Milunki Savić u Jošaničkoj Banji, nedaleko od sela Koprivnica , u okviru kojeg je obnovljena i njena rodna kuća, podignut je pre 25 godina. Nedugo posle izgradnje, zaboravljen je, prepušen nebrizi i propadanju.

Godinama urušavan, zahtevao je kompletnu obnovu. I da se to nije dogodilo, ne bi bilo ni ove dragocene izložbe, koja je nespojva sa ruinom.

Foto P. Milošević

Za ovaj svojevrsni dug kojim se Srbija odužuje Milanki, najzaslužniji je tim kojim je rukovodio Dejan Koturović, direktor Centra za kulturu "Gradac" iz Raške, autor postavke dr Dušan Jovović, multimedijalni umetnik iz Beogrda koji je nedavno sličnom postavkom zadivio Pariz, kao i Danijela Matović, istoričarka umetnosti u Centru za kulturu "Gradac". A kompletnu rekonstrukciju spomen-kompleksa i stalnu interaktivnu izložbu finansirali su Ministarstvo kulture i informisanja, delom i Opština Raška, donacijama.

Milunka Savić,Foto arhiva

- Ponosan sam na sve koji su doprineli da se spomen- kompleks obnovi i da izložba zaživi u mestu sa kog je heroina Milunka Savić krenula prvo u Balkanske, a potom u Veliki rat -kazao je autor postavke dr Dušan Jovović. - Najveći izazov je bio kako da na ovom, relativno malom prostoru, ukomponujemo umetničko-dokumentarnu celinu. Zahvalan sam ARTBEAT timu, vajarima, producentima koautorima na divnoj saradnji i podršci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije