NEMERLjIV doprinos Svetog Save srpskoj državnosti, ali i sveukupnom prosvećenju našeg naroda, jeste donošenje Zakonopravila ili Krmčije - jedinstvenog korpusa pravnih normi, koji su srednjovekovnu Srbiju uveli u krug uređenih i pravno organizovanih država.

Jovan

19.09.2020. 10:53

U tzv "Vizantiji" nije postojala simfonija između svetovne i duhovne vlasti u smislu što je car postavljao i menjao patrijarha i mešao se u unutrašnje ustrojstvo crkve. U zapadnom hrišćanstvu je papa postavljao i menjao kraljeve i careve. U Zakonopravilu Svetog Save, prvi put u istoriji čovečanstva se pominje nemešanje svetovne vlasti u poslove crkvene vlasti i obrnuto, što trenutno predstavlja osnovu većine ustava svih modernih svetskih zemalja. To je sve istražio pimenuti dr Petrović, i dalje kaže da je delo Svetog Save predstavlja nemerljiv doprinos istoriji svetskog zakonodavstva. Zakonopravila Svetog Save su bez prevoda bila prepisana, i primenjena u Bugarskoj, Vlaškoj i u Rusiji, što znači da se pomenuti jezici u srednjem veku bili gotovo identični.

Bole

19.09.2020. 20:00

Krmaniti rusks reč. Moj deda je umro 1995. A volan od bicikla je zvao Korman. U pitanju je Srem. Ne znam zašto bi to bila ruska reč. A država sigurno nije bila mlada u vreme Svetog Save.