OSETILI DAMARE ISTORIJE I RANE ZBOG POGROMA: Članovi Društva za srpski jezik i književnost održali seminar u Štrpcu na Kosmetu

Lj.B.

17. 10. 2023. u 14:21

PREDSTAVNICI Društva za srpski jezik i književnost Srbije odazvali su se pozivu kolega iz Društva za srpski jezik i književnost "Staro Kosovo" i održali su seminar "Ka savremenoj nastavi srpskog jezika i književnosti" u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu. Seminar je naišao na veliku pažnju jer se za učešće prijavilo 86 srbista.

ОСЕТИЛИ ДАМАРЕ ИСТОРИЈЕ И РАНЕ ЗБОГ ПОГРОМА: Чланови Друштва за српски језик и књижевност одржали семинар у Штрпцу на Космету

privatna arhiva

 Međutim, ovo okupljanje imalo je i mnogo širi odjek, pa su mu prisustvovali i profesori razredne nastave, stranih jezika, istorije, matematike, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, likovne kulture, bibliotekari, direktori osnovnih i srednjih škola iz Štrpca, Gnjilana, Kosovske Kamenice, Lapljeg Sela, Gračanice i drugih mesta. Predavanja su održali prof. dr Vesna Lompar, predsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije, prof. dr Slavko Petaković, zamenik predsednika i prof. dr Milan Aleksić.

privatna arhiva

Rukovodstvo Društva ѕa srpski jezik i književnost

- Zahvaljujem koleginici Dušanki Ilić, predsedniku Društva za srpski jezik i književnost "Staro Kosovo", i svim njenim saradnicima jer su uzorno organizovali seminar i bili prvorazredni domaćini - kaže za naš list prof. dr Slavko Petaković. - Njihovim zalaganjem Štrpce je bilo mesto kulturnog okupljanja prosvetnih radnika i intelektualaca sa kojima smo u prijatnoj atmosferi razmenjivali iskustva iz nastavne teorije i prakse.

Naš sagovornik naglašava da je svojevrsnu radost donelo saznanje da među učesnicima ima i kolega čija uža struka nije srbistika, koji su došli jer su želeli da neposredno učestvuju u negovanju srpskog jezika, književnosti i kulture.

Pomoć i podrška bez krupnih reči

Svečano i emotivno bilo je i u Bogosloviji, gde je osnovan ogranak Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju, za čijeg predsednika je izabrana prof. dr Valentina Pitulić.

- Svi sagovornici - kolege, sveštenstvo, žitelji pojedinih mesta, od najstarijih do najmlađih, zračili su specifičnim dostojanstvom, određenom vrstom otmenosti i stoicizma koji odlikuju čoveka kaljenog na teškim iskušenjima - naglašava prof. Petaković. - Videlo se to kada niko od njih svoje nevolje, a obremenjeni su mnogima, nije isticao u prvi plan, već se svako trudio da bude domaćin u najboljoj tradiciji srpskog naroda, pozivajući da iznova dođemo, uz molbu da ne zamerimo ako nešto nije bilo kako treba. A sve je bilo baš kako treba i drugačije nije moglo biti jer nam je od srca dato. Malo je na to reći hvala. Na nama je da uzdarom - ne krupnim rečima čiji odjek zamire sa iščeznućem izgovorenog, nego konkretnom pomoći i podrškom, uzvratimo. Sve osim toga bilo bi varljivo hodočašće sopstvenoj taštini.

Nakon boravka u Štrpcu predstavnici Društva za srpski jezik i književnost posetili su manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena, crkvu Bogorodica Ljeviška i Bogosloviju u ovom gradu, kao i Veliku Hoču u vreme proslave praznika Kirjaka Otšelnika u narodu poznatog kao Miholjdan.

- Domaćini su nam upriličili obilazak simboličkih središta istorijskog trajanja srpskog naroda koje svedoči o vekovnoj ukorenjenosti njegovog kulturnog bića na Kosovu i Metohiji - kaže prof. Petaković. - Osetili smo damaranje povesti dodirujući zidine drevnih građevina u čijem okrilju se otvaraju vidici ka večnosti, ali smo svedočili i ranama, nanetim im tokom pogroma koji je u nekoliko navrata pretrpeo naš narod. Razgovarali smo sa sunarodnicima i osvedočili se u njihovu čvrstu opredeljenost da, iako žive u teškim uslovima podnoseći svakodnevno nedaće nezamislive mnogim Srbima van Kosova i Metohije, ne napuštaju svoj zavičaj. Bez preterivanja može se reći da je na osoben način bio dirljiv svaki trenutak proveden u poseti našim sunrodnicima - i dok je trajao seminar u Štrpcu, i kada smo se docnije uverili sa kakvom revnošću mladi bogoslovi i njihovi profesori obavljaju svoju službu u carskom Prizrenu, kao i kada smo imali privilegiju da budemo ugošćeni tokom Miholjdanske svečanosti u Velikoj Hoči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)