PRVA pravoslavna Sveta gora iz koje je nastala monaška republika na Atosu nalazila se na 200 kilometara od Bosfora, u Maloj Aziji, na antičkom Bitinijskom Olimpu, iznad drevnog helenskog grada Prusikona, rimske Pruse, slovenske Bruse, današnje turske Burse.

Milan Lekić

07.01.2022. 14:41

Равена је била главни град Западног Римског царства (5 век) а потом Византијске Италије (6-8 век). То дакле није био Рим у том периоду, како иначе говори Предраг Коматина. У то време избор римсог епископа (папе) потврђивао је виз. Император или виз. егзарх у Равени. Зато су покрштавање Лужичких Срба, наших предака, започели почетком 7 века грчки свештеници из виз. Равене. Званично свеобухватно покрштавање Срба спровели су солунци Ћирило и Методије. Рим, дакле, није могао имати било какву улогу у том процесу, поготово што су у Цариграду у то време римске папе због срадње са варварима Францима и Готима сматрани издајницима. Тачно је да су Срби од 7-12 века неколико пута расељавани по истоку Византије. Изједначавање Сакалиба са евнусима је загребачка најновија измошљотина.

Vladan

07.01.2022. 15:00

Sefmi vek se prvi put pominju ? Kao student istorije secam da nam he govoreno kako ima slivendkih imena u evidrncijana rimskih legija a to je mnogo vekova ranije