"VEĆ DVE NEDELJE TRAJE BORBA ZA NJIHOV ŽIVOT" Poznato stanje dve bebe koje su na mehaničkoj ventilaciji u Tiršovoj

Novosti onlajn

02. 11. 2021. u 09:44

SVE više dece je obolelo od kovida 19, među onima školskog uzrasta čak oko 5.000. Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

ВЕЋ ДВЕ НЕДЕЉЕ ТРАЈЕ БОРБА ЗА ЊИХОВ ЖИВОТ Познато стање две бебе које су на механичкој вентилацији у Тиршовој

Foto: I. Marinković

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić rekla je da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na kovid 19.

- Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače, ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne, tako da smo očekivali veći broj javljanja - navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima, u Tiršovoj, kao i u Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje, trenutno su u Tiršovoj dve bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

- Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno, ali životno ugrožene - navela je Nevena Jovičić.

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

- Na sreću, to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno, a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović - kaže Jovičićeva za RTS. 

Apelovala je na roditelje da kada dovedu dete da podele sve podatke sa lekarima, da li je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je oboleo od kovida, iz razloga što Tiršova zbrinjava i decu koja nemaju kovid, tako da su te informacije veoma važne da bi i dete koje eventualno ima koronu dobilo adekvatnu negu, a i da bi se zaštitila ona koja nemaju koronavirus.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna