ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Sedam razloga zašto je dobro da jedete maline

V. N.

02. 08. 2023. u 21:00

MALINE su dobre za srce, probavu, kožu, a uz to su niskokalorične pa su odlične i za dijetu.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Седам разлога зашто је добро да једете малине

Foto: Shutterstock

Zbog sadržaja antioksidanasa, vitamina C, B, E, K, vlakana... blagotvorne su za ceo organizam. Za ove ukusne plodove i ne treba vam poseban razlog da biste ih jeli pogotovo sada kada je sezona sazrevanja i mogu da se kupe sveže, a ovo su zdravstveni benefiti koje ćete imati ako se "sladite" ovim voćem:

1. Podiže imunitet

Ako dnevno pojedete samo 100 grama malina unećete čak 44 odsto potrebne dnevne doze vitamina C, koji je važan za imunitet, a onda i za druge funkcije organizma. Takođe, malina sadrži i vitamine B grupe dobre između ostalog i za nervni sistem, zatim vitamin E, takođe važan za imunitet, kao i K vitamin, čija je uloga velika kako u procesu sinteze ćelija, tako i u cirkulaciji krvi. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar.

Foto: Free Images Pixabay

2. Malina sprečava upale

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje ćelija. Među njima su antocijanin, koji malini i daje onu lepu boju, resveratrol koji usporava starenje, pterostilben, inače važan je za moždane funkcije, zatim elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

3. Čisti krvne sudove

U 100 grama malina ima svega 52 kalorije, što znači da je možete jesti bez straha od gojenja, a imaćete koristi od vlakana koje ovo voće sadrži, što je važno za dobru probavu i zdravo srce.

Foto: Free Images Pixabay

4. Čaj od maline leči prehladu

Od listova maline priprema se lekoviti čaj koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno deluje na zdravlje materice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crevnih upala, proliva, hemoroida, kožnih bolesti. Kašiku suvih listova maline prelijte sa 2,5 dl vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procedite i pijte mlak napitak.

5. Topi kilograme - u 100 grama ima svega 52 kalorije

Malina sadrži ketone koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako da se one talože u organizmu. To je i razlog što neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Foto: Free Images Pixabay

6. Sok od maline obara temperaturu

Sok od maline dobar je leti, jer osvežava a ne sadrži mnogo šećera, ali se preporučuje i za saniranje povišene temperature tela.

7. Ulepšava kožu i kosu

Malina ima primenu i u tretmanima za lepotu, a naročito je dobra za kožu i kosu. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Za lepšu kožu i kosu preporučuje se da se sedam dana uzima bar jedna porcija malina dnevno.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)