JOANIKIJE: Opet ćemo se boriti za svoja prava ukoliko sloboda vere bude ugrožena

M. S.

09. 04. 2021. u 18:53

ADMINISTRATOR Mitropolije crnogorsko-primorske, Episkop budimljansko-nikšićke Joanikije služio je u petak sa sveštenstvom Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Stanjevići, čime je počelo redovno godišnje bratsko sabranje sveštenstva Arhijerejskih namjesništava: cetinjskog, hercegnovskog, kotorskog, budvanskog i barskog.

ЈОАНИКИЈЕ: Опет ћемо се борити за своја права уколико слобода вере буде угрожена

Foto: M.S.

 - U naše vreme došlo je do velike duhovne obnove kakvu pre trideset – četrdeset godina nismo mogli očekivati.

Pošteno rečeno, malo je ko to mogao i pomisliti. Ali, Božja blagodat čini velika čuda. I Bog je Crnoj Gori poslao našega blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, a on je otpretao onaj oganj koji je čuvao njegov prethodnik Mitropolit Danilo, podsetio je Episkop Joanikije i dodao da je u vreme Mitropolita Amfilohija zasvijetlila Crna Gora, obnovile se svetinje.


-Da nije ništa drugo obnovljeno do manastiri Stanjevići i Podmaine, pa bi bilo zaista dosta. A obnovljeno je svetinja i podignuto i ukrašeno novih toliko da ih je više teško prebrojati”, istakao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.
    Vladika je posebno istakao važnost činjenice da se obnovilo sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori, pa su svetinje propojale.


 -I propojala je duša našega naroda”, rekao je on, podsećajući i na teška iskušenja s vlastima u Crnoj Gori.

 - Morali smo da izađemo i na ulice, jer smo bili obespravljeni, do kraja, iako smo vera koja ima najviše vernika u Crnoj Gori. Mi smo jedno vreme bili van zakona. Sada smo dosta toga popravili, ali, naravno, treba još dosta toga da se uredi. Da se na jedan civilizovan način urede odnosi između Crkve i države, kao i u ostalim uređenim zemljama. To želimo. Želimo da sve vere u Crnoj Gori budu ravnopravne i da vlada međuverski sklad. A o tom međuverskom skladu su pričali licemerno naši bivši vlastodršci i hvalili se pred Evropom, pred istokom i zapadom da su oni sve to postigli.

Foto: M.S.

 

A pod tom lepom pričom ovde se odvijao progon pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve i srpskog sveštenstva, poručio je Vladika Joanikije, prenosi zvanični sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika je naglasio da je pravoslavni svetosavski narod u Crnoj Gori održao svoju Crkvu i pokazao iskonsku vernost svojoj veri i svojim svetinjama, svojim precima i potomcima.

- Nadamo se – uvijek se dobru nadamo – da dolazi vreme i da neće biti potrebe da više.

Izlazimo na ulice, da se vratimo svojoj službi i reči Božjoj i da propovedamo Jevanđelje na miru. Da širimo bratsku i jevanđelsku ljubav i da se posvetimo veronauci i svešteničkoj službi baš u pravom smislu riječi, poželio je Vladika Joanikije, ocenivši da se Crkva morala boriti za svoja prava.


- I to ćemo opet da činimo, ukoliko sloboda vere opet bude ugrožena. Moramo se uvek boriti za to. Ali nije naš cilj da se borimo sa bilo kime, nego nam je cilj da vršimo službu koja nam je od Boga poverena.

A ona jeste borba, borba protiv zla u sebi, borba protiv zla u ovome svetu. A to odslikava i ovaj Časni post koji je jedno veliko obnovljenje i ukrepljenje i vere i ljubavi i svega onoga što je Bogu ugodno, kazao je Vladika Joanikije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)