VOZE PIJANI NE MAREĆI ZA KAZNE I MOGUĆE ŽRTVE: Iza rešetaka i početnici

B. D.

05. 09. 2020. u 08:47

ZBOG vožnje u alkoholisanom stanju ulcinjska policija je za 20 dana u avgustu, kada su sprovodili pojačanu kontrolu saobraćaja, uhapsila 11 vozača.

ВОЗЕ ПИЈАНИ НЕ МАРЕЋИ ЗА КАЗНЕ И МОГУЋЕ ЖРТВЕ: Иза решетака и почетници

Foto V.Danilov

Sankcionisano je 48 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je 11 lišeno slobode zbog prisustva alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Ovom prilikom sancionisano je osam vozača koji pripadaju kategoriji mladih vozača i vozača početnika zbog ovog prekršaja. Kod jednog od vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 3,09 g/kg, saopštili su iz Uprave policije.

Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga gde se konstatuje prisustvo u organizmu u koncentraciji od 2 g/kg i više, Zakonom su predviđene isključivo kazne zatvora od 15 do 60 dana. Uz kaznu zatvora slede i zaštitne mere - zabrana upravljanja motornim vozilom od četiri do šest meseci, te tri kaznena boda.

Ukoliko se alko-testom utvrdi prisustvo alkohola u koncentraciji od 1 do 2 g/kg, u sudu za prekršaje kažu da vozaču može biti izrečena novčana kazna od 300 do 1.000 evra, ili kazna zatvora.

NESAVESNI

PREMA saopštenjima uprave policije, može se zaključiti da godine i životna dob ne ukazuju na odgovoran odnos učesnika u saobraćaju. Pod dejstvom alkohola voze i mladi i stariji.

- Takođe, izriče se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom do tri meseca i upisuju tri kaznena boda. Za koncentraciju alkohola ispod jednog grama po kilogramu uglavnom se izriče novčana kazna od 150 do 400 evra, zabrana upravljanja motornim vozilom do tri meseca i upisuju dva kaznena boda - kažu u sudu za prekršaje. - Ukoliko je reč o višestrukom povratniku, takvi se kažnjavaju kaznom zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna