Sprečene nove likvidacije: Akcija hapšenja "škaljaraca" i "kavčana"

S. ĐOKIĆ

16. 06. 2020. u 20:38

HAPŠENjEM i procesuiranjem članova kriminalnih grupa i rasvetljavanjem niza teških krivičnih dela, sprečena su ubistva i mogućnost da se Crna Gora vrati u vreme kada se nije poštovao zakon - saopštio je u utorak Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac Crne Gore.

Спречене нове ликвидације: Акција хапшења шкаљараца и кавчана

Foto: Novosti arhiva

Na čelu jedne od tih kriminalnih organizacija, koja je organizovana 2015, nalaze se, kako je saopšteno na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije, Cetinjani Savo Lipovina i Ivan Jovanović. Oni se terete da su lažnim fakturama preko građevinskih i drugih preduzeća podigli više od 2,3 miliona evra i izbegli plaćanja oko 700.000 evra poreza. Dve godine kasnije, njihovoj kriminalnoj grupi, s ciljem da počini teška krivična dela, pa i ubistva, pridružio se Miloš Đuričković. Sumnja se da ovoj grupi, koja važi za blisku "škaljarskom klanu", pripada još osam osoba.

Kako je novinarima saopštila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, na osnovu prikupljenih dokaza sumnja se da su organizatori kriminalne grupe, po prethodnom dogovoru, za sebe odredili uloge - Đuričković da ubija i obezbeđuje novac za delovanje kriminalne organizacije, a Lipovina takođe da vrši krivična dela ubistva, kao i da obavlja sve poslove u vezi s trgovinom narkoticima. Jovanović je, prema njenim rečima, preuzeo nabavku oružja za sebe i članove grupe, ali i obezbeđivanje mesta za sakrivanje i skladištenje droge.

Osim ove, u prethodnom periodu procesuirani su organizatori i članovi kriminalne grupe osumnjičene za planiranje više ubistva, koja operativno važi za blisku "kavčanima". Kao organizatori grupe označeni su Vasilije Rafailović i Radovan Mujović. Oni su, kako je saopšteno, planirali ubistva u Budvi, i to: Marka Ljubiše i Gorana Slovinića, kao i M. B., supruge svedoka saradnika u predmetu koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Osim ta tri, njihovim hapšenjem, prema tvrdnjama nadležnih, sprečeno je i više ubistava u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)