MALA FEŠTA OD NARANČE: Promocija domaće radinosti, zajedništva i humanosti

V.V.

02. 03. 2024. u 17:22

Praznik mimoze je u završnici, a jedan od programa danas realizovanih je Mala fešta od naranče koju devetu put priređuje hercegnovsko NVU Ruke. Manifestacija je okupila oko 50 izlagača domaćih proizvoda i rukotvorina, a u fokusu je i donatorska slatka trpeza i zabavni program.

МАЛА ФЕШТА ОД НАРАНЧЕ: Промоција домаће радиности, заједништва и хуманости

fOTO: V.V.

Izlagači su iz cele Crne Gore i Trebinja, kazala je Milina  Kovačević iz NVU Ruke i objasnila da je u ponudi donatorske slatke trpeza  30 torti i slatkiša od narandže koje su poklonili  restorani, poslastičarnice, hoteli, humanitarne organizacije i pojedici.

- Ova humanitarna akcija podrazumeva prodaju slatkiša a novac se prikuplja za pomoć  najugroženijima. U toku su dve akcije. Kolo srpskih sestara skuplja pomoć u okviru svog projekta, a ostali donatori su se priključili Fondaciji Iva Bijelić za pomoć porodici Vučetić.

fOTO: V.V.

Milina Kovačević

Feštu su po radiciji započele članice Mažoret kluba Lili, nastupili su mališani dečijeg vrtića Topla, a muzikom su ispunili centar grada članovi grupe Trio mare. Promovisana je pesma „Grade Novi od naranče grano“ koju je po tekstu Olivera Nedovića komponovao i aranžirao Denijel Deni Deranja. Gradska biblioteka je pripremila radionicu „Čitam, pišem, stvaram sa narandžom razgovaram“ i redovne radionice Igrom do knjige i Čitam maštam stvaram izmestila na Trg Nikole Đurkovića.

- Naša poruka je da onarandžastimo svet, naš grad i da se malo igramo - kazala je Jelena Đonović iz Gradske biblioteke.

fOTO: V.V.

 

Jedna od učesnica fešte je i književnica Marina Stanišić, koja je nedavno predstavila publici novi roman „Dugin akvarel“.

-Donirala sam tortu koja je napraljena od mnogo badema, narandžinog soka, limunovog soka, nije original čuvena Peraška torta jer sam htela da je prilagodim današnjoj fešti - rekla je Stanišić.

Gosti na fešti sa svih strana regiona između ostalih karnevalska grupa iz Vrnjačke banje i predstavnici TO grada Beograda.

Na štandovima su posetioci fešte birali džemove i likere  od narandže, domaće sokove, masline, suhomesnate proizvode ali i unikatni nakit, lutke, slike.

fOTO: V.V.

 

NVU organizuje godišnje četiri stađunske fešte a ovu posvećenu naranči podržali su Opština Herceg Novi i brojni sponzori.

Večeras (subota,2. Februar) sledi još međunarodna karnevalska povorkom sa preko 600 učesnika, suđenje i spaljivanje karnevala i koncert Prljavog kazališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)