ANARHIJA NARUKU BIVŠIMA: Do proglašenja rezultata izbora u Podgorici ostaje DPS sa Vukovićem na čelu

V. K.

05. 11. 2022. u 07:21

OPŠTINSKA izborna komisija glavnog grada konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici utvrdiće nakon što Ustavni sud odluči o žalbama, saopštio je predsednik OIK-a Veselin Vukčević.

АНАРХИЈА НАРУКУ БИВШИМА: До проглашења резултата избора у Подгорици остаје ДПС са Вуковићем на челу

Foto V. Kadić

Problem je što je Ustavni sud u blokadi od 13. septembra kada je penzionisanjem sudije Miodraga Iličkovića ostao sa svega troje od sedam sudija i ne zna se kada bi mogao biti u funkciji. Tako će do proglašenja rezultata na vlasti u Podgorici ostati DPS sa ostalim koalicionim partnerima i gradonačelnikom Ivanom Vukovićem. Premijer Dritan Abazović pozvao je partije da se do 20. novembra odblokira rad te institucije i izabere bar jedan sudija.

- Samim tim i zakonsko rešenje za predsednika Crne Gore, kao i bilo koje, može da bude podložno proveri. S druge strane ne možemo da odemo na parlamentarne izbore dok ne odblokiramo Ustavni sud, zato što ćemo doći u situaciju da nema ko da prizna rezultate izbora niti da verifikuje nove mandate - izjavio je Abazović.

Iz Opštinske izborne komisije Podgorice poručuju da su poštujući propisane rokove utvrđeni privremeni rezultati izbora u glavnom gradu, a nakon toga odlučili po podnetim prigovorima, doneli rešenja i dostavili ih podnosiocima prigovora.

Foto: Arhiva VN

- Zbog hitnosti postupka koji je vođen po prigovorima protiv rešenja izborne komisije, blagovremeno smo dostavljali spise predmeta Državnoj izbornoj komisiji kako bismo u propisanim rokovima omogućili njihovo postupanje. Obavešten sam da je 14 podnosilaca prigovora nezadovoljno rešenjima DIK, iskoristilo zakonsko pravo i podnelo žalbe Ustavnom sudu, radi zaštite biračkog prava. To znači da je, podnošenjem ovih žalbi, postupak zaštite biračkog prava izmešten kod Ustavnog suda - kazao je Vukčević.

On je podsetio da je zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da OIK utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donetih po žalbi. Vukčevića ističe da bi svako postupanje suprotno pomenutom zakonu značilo ulazak u zonu krivične odgovornosti.

BILČIK ZABRINUT ZA SITUACIJU

EVROPSKI poslanik Vladimir Bilčik saopštio je da je veoma zabrinut za situaciju u Crnoj Gori na Skupštini građana u državnom parlamentu.

- Veoma sam zabrinut zato što vidim da je osetljiva osnova vaše zemlje ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj - ugrožen i doveden u pitanje. Zato je važno da angažujemo građane. Ovde sam zato što mi je stalo, ja sam prijatelj evropske, demokratske Crne Gore. Želim da vidim da evropska i demokratska Crna Gora napreduje, zato sam ovde. Želim da vas ohrabrim da izađete iz ove krize, rekao je Bilčik, poručujući da državljanstvo u Crnoj Gori ne treba da bude na prodaju, posebno u vremenu "Putinove agresije".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili