"DA SE UKLONI SRAMNA PLOČA": Udruženje boraca Crne Gore traži odgovornost zbog obeležja u Morinju (VIDEO)

V.K.

04. 11. 2022. u 11:39

U PODGORICI se održava konferencija za novinare članova Udruženja boraca ratova 1990. Crne Gore, a povodom postavljanja sporne spomen-ploče u Morinju.

ДА СЕ УКЛОНИ СРАМНА ПЛОЧА: Удружење бораца Црне Горе тражи одговорност због обележја у Морињу (ВИДЕО)

Foto: V. K.

Na konferenciji govore Radan Nikolić, direktor, i Veselin Krcunović, član Predsednštva Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore.

Tema konferencije je odgovornost predsednika Opštine Kotor Vladimira Jokića za nezakonito postavljanje i neuklanjanje spomen-ploče hrvatskim državljanima – logorašima Sabirnog centra za ratne zarobljenike JNA u Morinju. Takođe, govori se i o ulozi načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića uz zloupotrebu Vojske Crne Gore.

- Niti je bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku, kako to piše na spomen-ploči, niti je Crna Gora formirala Sabirni centar u Morinju već je to, u odbrambenim dejstvima, učinila JNA kao jedina legalna oružana sila velike Jugoslavije koju su u Hrvatskoj, uporedo sa srpskim narodom, početkom devedesetih, napale paravojne formacije vladajuće nacifašističke Hrvatske demokratske zajednice kojoj pripadaju i ministri Medved i Grlić Radman - rekao je Radan Nikolić. - Takvim oružanim formacijama pripadali su i morinjski logoraši kojima je podignuta spomen-ploča.

Veselin Krcunović istakao je da su borci otišli u rat na poziv države, a da su godinama kasnije oni i njihove porodice diskriminisani od iste one vlasti koja ih je gurnula u nesrećni rat.

- Oni su branili i prali ličnost i delo Mila Đukanovića. To nas mnogo boli - rekao je Krcunović.

Najavljene su krivične prijave protiv ministara odbrane i spoljnih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića za samovljno udruženo podizanje spomen-ploče sa hrvatskim zvaničnicima mimo Vlade čiji su ministri, a na štetu države Crne Gore.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni