U JADRANU CEDE "SUVU BUŠOTINU"? Predstavljeni planovi za istraživanje nafte, ministarstvo ne odustaje od pretraživanja mora

B. DABIĆ

31. 01. 2022. u 07:39

IZ Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za ugljovodonike ne odustaju. Dan nakon što je javnost obaveštena da je "suva bušotina" u Jadranu, iz Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za ugljovodonike najavljuju pregovore sa koncesionarima "Energijan", "Eni i Novatek", za udruživanje potencijala i "brzi" nastavak istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

У ЈАДРАНУ ЦЕДЕ СУВУ БУШОТИНУ? Представљени планови за истраживање нафте, министарство не одустаје од претраживања мора

Marko Adžić i Mladen Bojanić / Foto PR Ministarstva

Na radnom sastanku u Upravi za ugljovodonike, kom su prisustvovali ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović, generalna direktorka Direktorata za rudarstvo, geologiju i ugljovodonike Vera Keljanović, izvršni direktor Uprave za ugljovodonike Marko Adžići Miloš Bogdanović iz Odeljenja za sigurnost operacija sa ugljovodonicima, predstavljeno je trenutno stanje u Upravi, kao i planovi za dalji razvoj, sa posebnim akcentom na kratkoročne i dugoročne planove.

Među kratkoročnim ciljevima koji se nameću kao prioritetni su, kako je istakao izvršni direktor Adžić, pregovori sa koncesionarima "Eni i Novatek" za izradu gasne bušotine, pregovori sa koncesionarima "Energijan", "Eni i Novatek", za udruživanje potencijala i "brzi" nastavak istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju priprema Zakona za seizmička istraživanja, priprema multyclient tendera, kao i formiranje rezervi naftnih derivata.

Kao primarni dugoročni ciljevi predočeni su geotermalne koncesije, koncesioni ugovori za istraživanja ugljovodonika na kopnu i moru, plutajuće vetro-elektrane.

Adžić je informisao ministra Bojanića o predstojećoj demobilizaciji bušnog postrojenja koncesionara "Eni i Novatek", kao i o tome da je koncesionar u obavezi da u roku od pola godine od momenta okončanja bušenja koncedentu dostavi potpuni izveštaj po osnovu kojeg ćemo imati precizne informacije o samom ishodu bušenja u crnogorskom podmorju.

KARAKTERISTIKE TLA

- VAŽNO je istaći da su indikatori upereni na karakteristike tla, kao što su poroznost i propustnost, pokazali da se radi o suvoj ili dry hole bušotini, a da je za finalne rezultate svakako potrebno sačekati na izveštaj koncesionara - zaključuju iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest