SVETI STEFAN UZVRAĆA UDARAC: Arbitražni postupak u Londonu protiv zakupaca hotela

M. SEKULOVIĆ

16. 11. 2021. u 08:38

KOMPANIJA "Sveti Stefan hoteli" odlučila je da uzvrati udarac, pokrenuvši arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca hotela "Sveti Stefan" i "Miločer", preduzeća Adriatik Properties i "Aman", kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva.

СВЕТИ СТЕФАН УЗВРАЋА УДАРАЦ: Арбитражни поступак у Лондону против закупаца хотела

Foto M. Sekulović

Tako je Odbor direktora odlučio zbog nekorišćenja imovine, koja predstavlja najlepši i najvredniji deo jadranske obale, čime se progresivno umanjuje njena vrednost.

- Zato je kompanija "Sveti Stefan hoteli" obavezna da preduzme radnje kojima bi se predupredilo nastupanje štete po društvo i imovinu. Obratili smo se međunarodnom tribunalu sa sedištem u Londonu, da na brz i efikasan način reši sporna pitanja u vezi sa ispunjenjem ugovora od 31. januara 2007. i aneksa ugovora od 5. januara 2013, i na taj način obezbedi da Adriatik Properties i "Aman" poštuju ugovorne i zakonske obaveze koje se tiču upravljanja hotelima na Svetom Stefanu - piše u saopštenju menadžmenta.

Ističu da su hoteli "Sveti Stefan" i "Miločer" bili zatvoreni ove godine, a postoje ozbiljne indicije da će se to desiti i naredne. Menadžment ukazuje da zakupac i "Aman" otvaranje hotela uslovljavaju dobijanjem garancija koje su pravno neodržive prema ugovoru o zakupu i crnogorskim zakonima. Zakupci su naime i ove godine hteli da plaže sačuvaju samo za svoje goste, jer za druge posetioce oni su godinama zabranjena zona.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da je skandalozno zatvaranje hotela "Sveti Stefan" i "Miločer" u jeku turističke sezone imalo političku pozadinu. Naime, zakupac - kompanija čiji su vlasnici Petros Statis i Vei Seng Pu - imao je nameru da zatvaranjem grada hotela i "medijskom dramom", odnosno tvrdnjama kako ugledna kompanija "Aman" zatvara "Sveti Stefan" zbog nemogućnosti da svojim gostima obezbedi ekskluzivnost i mir, nanese štetu turističkoj sezoni.

KAD MILO TUŽI CRNU GORU

VLADI Crne Gore nedavno je stiglo obaveštenje o pokretanju postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu koji je pokrenula kompanija Adriatik properties, novopečenih Crnogoraca, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua. Oni su dostavili Londonu dokaze na 50 strana, a Vlada je obavezana da na njih odgovori u roku od 30 dana.

- Došli smo u situaciju da Milo Đukanović tuži Crnu Goru i traži 100 miliona evra odštete. Aranžman o zakupu Svetog Stefana pregovarao je i ugovorio upravo Đukanović - izjavio je za "Novosti" tim povodom jedan od lidera DF Nebojša Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!