BRITANSKA PARLAMENTARKA: Dodiku je cilj secesija

Tanjug

10. 11. 2021. u 22:34

POSLANICA britanske konzervativne partije, ujedno i članica Britanskog parlamenta Ališa Kerns u autorskom tekstu za ugledni Tajms govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te je pozvala zvaničnike Velike Britanije da odmah deluju.

БРИТАНСКА ПАРЛАМЕНТАРКА: Додику је циљ сецесија

FOTO: Novosti

Kerns je navela kako su integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine narušeni te da se država "samo 25 godina nakon prvog genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata", suočava s realnom pretnjom konflikta.

-Samo kroz dijalog, saradnju i poštovanje Bosna će uspeti. Njen delikatno izbalansirani sporazum o podeli vlasti gazi član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je dugo pozivao na raspad zemlje, a sada je najavio kako planira potpuno da povuče RS iz državnih institucija. Dodik radi na sistematskom potkopavanju instrumenata same države koji su zaštićeni ustavom - parlament, pravosuđe i oružane snage samo su neki od njih, piše Kerns, a prenosi Klidž.ba.

Ideje Milorada Dodika britanska parlamentarka uporedila je s idejama Slobodana Miloševića koji je, kaže, sanjao "Veliku Srbiju".

Kerns je naglasila da je i visoki predstavnik Kristijan Šmit naveo u svom izveštaju da su Dodikovi postupci jednaki secesiji i bez njenog proglašenja.

Britanska parlamentarka je u svom tekstu naglasila i da Velika Britanija konačno mora preuzeti aktivniju ulogu u BiH. Takođe je navela da bi članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i Hercegovinu.

-Pozivanje Šmita u službenu posetu Velikoj Britaniji poslalo bi poruku da čvrsto stojimo iza sporazuma i kredibiliteta OHR-a, navela je Kerns.

Ona smatra da bi isto tako članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i susedne zemlje kao što su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija kako bi demonstrirali britansku odlučnost i posvećenost Zapadnom Balkanu.

-Poseta bi trebalo da obuhvati i Srbiju jer je ta zemlja ključni igrač u očuvanju mira, navodi se u tekstu.

Na kraju Kearns je navela da ona kao zvaničnica Britanskog parlamenta radi na obezbeđivanju debate u toj instituciji kako bi se poslala jasna poruka da Velika Britanija nadgleda situaciju i da je posvećena održavanju mira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki