CRVENI KRST SRBIJE I POZNATI POZIVAJU HUMANE: Pomozite da imamo zalihe krvi

A. VOJINOVIĆ

05. 08. 2020. u 16:00

LETO i godišnji odmori svake godine utiču na smanjeni broj dobrovoljnih davalaca krvi u prestonici i čitavoj zemlji.

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ И ПОЗНАТИ ПОЗИВАЈУ ХУМАНЕ: Помозите да имамо залихе крви

Foto: "Novosti"

Epidemija virusa korona još više je odbila potencijalne donore koji se iz straha od zaraze nisu odazvali brojnim apelima nadležnih lekarskih službi. Zato je Crveni krst Srbije odlučio i ove godine da pokrene akciju "Crveni krst - crveni tepih", tokom koje će 27 poznatih ličnosti iz sfere kulture, sporta i umetnosti promovisati doniranje tečnosti koja život znači.

Kampanja je počela u utorak ispred prostorija GO Zvezdara, a čast da prvi promoviše ovu akciju pripala je mladom glumcu Đorđu Kreći. Transfuziomobil kod UK "Vuk" je posetilo više od 30 humanih sugrađana, kojima su se pridružili i zaposleni iz Crvenog krsta Srbije i Beograda.

Iz Crvenog krsta Srbije, za "Novosti", kažu da je u Beogradu najveći problem sa nestašicom krvi jer se većina pacijenata leči upravo u prestoničkim bolnicama. U julu minule godine prosek je bio 43 jedinice po akciji, a ove samo 28.

- Ponovo smo pokrenuli kampanju "Crveni krst - crveni tepih" kako bismo na ovaj način podstakli ljude da daju krv. Mnogo puta smo do sada ponavljali da krv život znači i da praktično samo tri odsto građana Srbije obezbeđuje potrebnu tečnost za 100 posto populacije u zemlji - ističe, za naš list, Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije. - Nastavljamo sa ovom akcijom, a sa nama su i naši poznati stari volonteri, kao i novi koji svoj lik i ugled zalažu za ovu humanu stvar.

Foto: "Novosti"

Glumac Đorđe Kreća dao je krv

Da učini dobro delo tokom dana, odlučila je i Marija Z. sa Zvezdare, redovni davalac, koja je do sada donirala krv više od 40 puta. Kako je ispričala našim reporterima, tokom godine dva do tri puta daje krv, a strah od zaraze virusom korona kod nje ne postoji jer se zaposleni iz Instituta za transfuziju krvi uredno pridržavaju svih preventivnih mera zaštite od kovida 19.

NAJVERNIJI "SREDNjACI"

REDOVNI davaoci krvi su uglavnom ljudi srednjih godina. Prema podacima Crvenog krsta Srbije, prosečan donator ima 38 godina, stalno je zaposlen i ima porodicu. Većinu čine muškarci (73,5%), dok su dame manje zastupljene (26,5). Mlađi svet takođe je humani, a među studentima je oko 15 odsto davalaca.

POZNATE LIČNOSTI MEĐU DAVAOCIMA KRVI

Među 27 javnih ličnosti iz sveta sporta, kulture i umetnosti koji su se odazvali kampanji Crvenog krsta Srbije su pisac i muzičar Nele Karajlić, Aca Seltik frontmen "Ortodoks Keltsa", radio voditelj Dragan Ilić, glumci Igor Đorđević, Vesna Čipčić, Anđelka Prpić, pevači Sergej Ćetković i Saša Kovačević, kao i sportisti Vanja Grbić i Gojko Pijetlović.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna