VIMINACIJUM ZA 17.000 DINARA: Roditeljima stižu ponude za izlete, cene uglavnom nepristupačne većini

B.B.

02. 02. 2024. u 11:00

RODITELjI sedmaka ovih dana bili su neprijatno iznenađeni kada su im deca donela ponude za dvodnevne izlete u Srbiji. Iako se iz godine u godinu ponavlja ista priča o astronomskim cenama đačkih putovanja, cenovnik opet iznenadi mame i tate. Tako se cene za putovanja u zvaničnom trajanju od dva dana, od kojih skoro jedan deca provedu u autobusu, kreću od 13.000 do čak 17.000 dinara.

ВИМИНАЦИЈУМ ЗА 17.000 ДИНАРА: Родитељима стижу понуде за излете, цене углавном неприступачне већини

Foto R. R.

Našoj redakciji se javila majka sa Voždovca, čije dete treba da putuje u aprilu, a destinacija je Smederevo, Viminacijum, Lepenski vir, Kladovo, Đerdap, Feliks Romulijana. Cena je 16.820 dinara. Za prosečnu porodicu ovo je veliki izdatak za kućni budžet, pogotovu što treba dete pripremiti za putovanje. To znači minimum još 2.000 dinara.

- Sramota je da ovaj izlet toliko košta - ogorčena je jedna majka. - Ekskurzije i izleti po Srbiji su preskupi za mnoge od nas. Dvodnevno putovanje do evropskih gradova košta oko 100 evra. Ipak, većina roditelja se snalazi kako zna i ume samo da se naša deca ne bi izdvajala od drugara i da bi otišla na putovanje. Međutim, izgleda da opada interesovanje dece iz godine u godinu za izlete, tako se u našem odeljenju prijavilo tek nekoliko đaka.

CENOVNIK

DA su đačka putovanja preskupa pokazuju i cenovnici u prošloj školskoj godini - dva dana i noć na Paliću - 19.000, osam dana proputavanja autobusom Italija, Španija i Francuska - 66.500, izlet do Botaničke bašte, Crkve Svetog Marka i Tašmajdana koštao je 1.650, jednodnevni izleti između 4.000 i 5.000 dinara.

Ponude za izlete i ekskurizije odobrava Savet roditelja, koji određuje kolike će biti dnevnice za nastavnike.

Kako kaže naša sagovornica, u kalkulaciji troškova se navodi da smeštaj na bazi punog pansiona košta u hotelu sa tri zvezdice u Kladovu 5.000 dinara, prevoz 3.640, ulaznice - 1.800, dnevnice za nastavnike - 3.000 dinara po detetu, gratis za osam nastavnika, organizacioni troškovi - 1.000, naknada za lekara - 350 dinara po učeniku.

Nešto jeftiniji aranžman u istom trajanju je za sedmake osmoleteke u centru grada. Za putovanje na relaciji Beograd -Fruška gora (Manastir Vrdnik)- Sombor - Zobnatica - Palić košta 13.990 dinara. Đaci će prenoćiti u hotelu sa četiri zvezdice i imati pun pansion, kao i njihovi vršnjaci sa Voždovca.

Kako navode u turističkim agencijama, talas poskupljenja od prošle godine nije zaobišao ni đačka putovanja. Tako je, prema njihovim informacijama, zakup autobusa ranije plaćan evro po kilometru, a sada je to 1,3 ili 1,4 evra. Cene ekskurzija povećavaju i nadoknade za profesore, porezi, subvencionisana mesta... Kada je reč o raspodeli novca, na hotel ide 50 odsto, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)