KAKO JE ZNAK PITANJA POSTALO IME KAFANE: Mesto susreta i inspiracije srpskih velikana

Novosti online

06. 08. 2023. u 14:07

KAFANA "Znak pitanja" je jedna od najstarijih i najpoznatijih kafana u Beogradu.

КАКО ЈЕ ЗНАК ПИТАЊА ПОСТАЛО ИМЕ КАФАНЕ: Место сусрета и инспирације српских великана

Foto: Novosti

Nalazi se u blizini Saborne crkve, u ulici Kralja Petra. Otvorena je 1823. godine kao kafana "Kod pastira", a kasnije je promenila ime u "Kod Saborne crkve".

Međutim, 1892. godine, kada je crkva zatražila da se kafana preimenuje, jer joj je smetalo da nosi isto ime kao svetinja, vlasnik je okačio tablu sa znakom pitanja, kao privremeno rešenje.

Od tada, kafana je zadržala to ime i postala simbol starog Beograda.

Foto: Novosti

"Znak pitanja" je bilo mesto okupljanja mnogih znamenitih ličnosti iz srpske istorije, kulture i politike.

Tu su dolazili Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stevan Sremac, Laza Kostić, Jovan Cvijić, Nikola Pašić i drugi.

U kafani su se vodile žive rasprave, donosile važne odluke, sklapala prijateljstva i ljubavi. Kafana je takođe bila svedok mnogih istorijskih događaja, kao što su Prvi srpski ustanak, bombardovanje Beograda, Drugi svetski rat i NATO agresija...

Foto: Novosti

Kafana "Znak pitanja" je sačuvala svoj autentični izgled i ambijent iz 19. veka. Enterijer je od drveta, sa starinskim nameštajem, slikama i predmetima. Na zidovima su izložene fotografije i dokumenta koji svedoče o bogatoj istoriji kafane. U “Znaku pitanja“ se služe tradicionalna srpska jela i pića, kao što su ćevapi, sarma, gibanica, rakija, vino i pivo. Takođe se može čuti i starogradska muzika, koja stvara posebnu atmosferu.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)