PRVA GENERACIJA S VARJAČOM: Najzad počela besplatna obuka budućih kuvara u restoranima Studentskog centra

B. B.

05. 10. 2022. u 11:00

PRVA generacija besplatne obuke za kuvare, koju organizuje Studentski centar "Beograd", sela je u "klupe".

ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА С ВАРЈАЧОМ: Најзад почела бесплатна обука будућих кувара у ресторанима Студентског центра

Praktičan rad polaznika vodiće instruktori, Foto N. Skenderija

Od 60 prijavljenih kandidata odabrano je njih 16, dok će pet već zaposlenih radnika, imati obuku uslađenu sa radnim vremenom. Prvom "času" prisustvovao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Goran Minić, direktor SCB.

Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodovima. Obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će odmah po dobijanju diplome početi da rade.

- Sa svim kandidatima je obavljen razgovor, a osnovni kriterijum prilikom izbora je bila motivacija za rad. Među njima ima kandidata sa završenom osnovnom i srednjom školom, ali i fakultetom - kaže Vladimir Cvijović, zamenik direktora SCB.

- Programom je predviđeno 177 časova teorijske nastave i 801 čas praktične. Polaznicima će biti obezbeđen topli obrok, nadoknada za prevoz, kao i određena nadoknada za rad u praktičnom delu nastave. Praktičan rad polaznika vodiće instruktori zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.

Cvijović ističe da se mogu prijaviti stariji od 18 godina koji pokazuju želju da uče i rade i imaju završenu bar osnovnu školu.

DNEVNO PRIPREME 25.000 OBROKA

U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak. Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PORODILA SE NATAŠA KOVAČEVIĆ: Lepe vesti u domu košarkašice, beba dobila moćno ime (FOTO)