ROŠTILJDŽIJE, NE LOMITE DRVEĆE: Sugrađani i gosti moraju da čuvaju životnu sredinu

Ana Vojinović

30. 04. 2022. u 08:51

SUNČANO vreme i temperature iznad 20 stepeni koje su najavljene za naredne dane izmamiće mnoge stanovnike prestonice da prvomajske praznike provedu u prirodi.

РОШТИЉЏИЈЕ, НЕ ЛОМИТЕ ДРВЕЋЕ: Суграђани и гости морају да чувају животну средину

Izletnici moraju da budu oprezni, Foto N. Skenderija

Tradicionalno, za uranak, biće puna izletišta širom glavnog grada - na Košutnjaku, Avali, u Zvezdarskoj šumi, na Adi Ciganiliji.

Boravak na otvorenim izletištima podrazumeva i pravila kojih bi građani trebalo da se pridržavaju, pa nadležni, između ostalog, prepručuju da posetioci kampuju na označenim mestima, da vatru za roštilj pale na postavljenim ložištima, ne lome drveće za potpalu, ne ostavljaju smeće iza sebe...

Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine ističu da su svi posetioci prestoničkih izletišta u obavezi da se pridržavaju osnovnih pravila ponašanja za boravak u prirodi.

- Tradicionalno sa prvomajskim praznicima očekuje se i povećan broj posetilaca u prirodi na izletištima i zaštićenim prirodnim dobrima - navode u ovom sekretarijatu.

- Građanima preporučujemo da tokom boravka poštuju znake upozorenja, da se kreću po obeleženim stazama za šetnju, da za izlet biraju prostore sa postavljenim stolovima, da smeće ne ostavljaju iza sebe, ne beru biljke i gljive.

Foto M. Labudović

Iz Sekretarijata apeluju na posetioce i da ne lome drveće za potpalu, već da koriste opale grane, kao i da pre nego što odu dobro provere da li su ugasili vatru posle roštiljanja. Takođe, upozoravaju i da na stazama gde je obeleženo da se izletnici kreću kroz stanište neke životinje ne prave buku.

- Navedena pravila nisu tu da ograničavaju i spreče građane da uživaju u prirodi, već da ih podsete da moraju da čuvaju prirodu koja nije neuništiva. Prirodi je potrebno dugo vremena da zaleči rane koje mogu nastati usled nedoličnog ponašanja - naglasili su u ovom sekretarijatu.

* * * * * * * * * *

BEZ PROMENE RADNOG VREMENA TRGOVINSKIH I UGOSTITELjSKIH OBJEKATA

TOKOM PRAZNIKA PRODAVNICE NEćE BITI ZATVARANE

TOKOM prvomajskih praznika trgovinski objekti, tržni centri i zelene pijace neće imati skraćeno radno vreme i radiće uobičajeno. U ponedeljak i utorak gradski i međugradski prevoz će saobraćati po izmenjenom redu vožnje i važiće satnica od subote, dok će 1. maja biti nedeljni red vožnje.

Radnici "Parking servisa" neće naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima prestonice od nedelje do utorka. U istom periodu biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u ulicama Takovska 31 i Mileševska 51. Javne garaže funkcionisaće uobičajeno, kao i Služba za prenos vozila "pauk". Najavljeno je da će dežurna biti samo Glavna pošta u Takovskoj ulici i poslovnica na aerodromu "Nikola Tesla", kao i sve one filijale koje rade u okviru tržnih centara. Dežuraće i apoteke "Beograd" u Nemanjinoj 2 i Kralja Milana 9, u Zemunu u Glavnoj ulici 34, na Bulevaru maršala Tolbuhina broj 30 na Novom Beogradu i Lazarevačka u Dr Đorđa Kovačevića 27. Benzinske pumpe na opštinskim i državnim putevima prvog i drugog reda radiće bez prekida. J. D.

* * * * * * * * * *

OPREZNO ZBOG KRPELjA

TOKOM prazničnog uranka i roštiljanja, nadležni apeluju na izletnike da obrate pažnju i na krpelje. Kako bi izbegli opasne krvopije, iz Sekretarijata upozoravaju građane da izbegavaju šetnje kroz visoku travu i žbunje, da nose garderobu dugih rukava i nogavica i zatvorenu obuću, kao i da nakon boravka u prirodi obavezno prekontrolišu kožu i kućne ljubimce. Takođe, ako primete krpelja na telu, savetuju građanima da odu u najbližu ambulantu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA BAS STANICU JOŠ 20 MILIONA EVRA: Čeka se završetak prve faze radova na autoBuskom čvorištu u Bloku 42