OD PRAZNE SOBE - SALA: U državnim obdaništima na opštini Savski venac ima slobodnih mesta za jasleni i vrtićki uzrast

B. Borisavaljević

01. 12. 2021. u 06:47

U POJEDINIM državnim vrtićima na Savskom vencu ima slobodnih mesta, vest je koja bi mogla završiti u Riplijevoj rubrici "Verovali ili ne".

ОД ПРАЗНЕ СОБЕ - САЛА: У државним обдаништима на општини Савски венац има слободних места за јаслени и вртићки узраст

Mališani su pod budnim okom vaspitača u vrtiću "Kraljica Marija", Foto I. Marinković

Iako je poznato da na ovoj opštini, uglavnom, žive stariji sugrađani, do ove godine je bilo nezamislivo da u nekim obdaništima ostanu prazne sobe. Tako je, u septembru na "spisku" bilo 1.748 dece, a godinu dana ranije - 2.100.

Prema rečima Dušanke Jovičić, v.d. direktora PU "Savski venac", vrtići "Kraljica Marija" u Miloša Pocerca, "Jelena Anžujska" u Višegradskoj ulici i "Pčelica" na Senjaku izgubili su po dve jaslene grupe, a "Duga" na Dedinju dve vrtićke grupe.

- Objekti se nalaze u tri gradske sredine, tako da odgovaraju roditeljima koji dolaze preko Mosta na Adi, sa Voždovca ili Rakovice - kaže Jovičić. - Ne znamo da li je manje upisane dece zbog otvaranja više privatnih vrtića ili što su izgrađena nova obdaništa na Čukarici i Voždovcu. Pošto imamo mesta, roditeljima se ne izdaju odbijenice sa kojima mogu da upišu dete u privatna obdaništa.

Jovičić navodi da se vrtić "Pčelica" nalazi u mirnom delu Senjaka sa lepim dvorištem, tako da je idealan prostor za boravak dece na čistom vazduhu. Pošto je ovim odbaništima, nažalost, ostalo praznih soba, vaspitači su se potrudili da preurede prostor i ugode deci koja borave u obdaništu.

- U "Kraljici Mariji" u jaslama vaspitači su napravili malu fiskulturnu salu, gde prate razvoj dece od trenutka kad prohodaju do polaska u školu - priča naša sagovornica. - Od druge sobe su napravili spavaonu, dok je u "Dugi" prostor preuređen u igraonicu. Čine sve da bi privukli decu da dođu.

Foto I. Marinković

Direktorka ističe da u obdaništima rade profesionalci sa višedecenijskim iskustvom. Zbog manje dece, vaspitačima koji rade na određeno vreme, posao visi o koncu. Na sreću, ima koleginica koje su na porodiljskom. Ali, ako se situacija ne popravi do njihovog povrtaka, zaposleni na određeno će ostati bez posla.

Roditelji mogu tokom cele godine konkurisati za upis dece u neki od ovih vrtića, preko e-uprave.

Foto Novosti

GRUPE

U SKLOPU PU "Savski venac" nalazi je 11 vrtića sa 122 grupe, od kojih su 22 grupe bolničke za mališane koji su na lečenju, četiri razvojne, 31 jaslena, a ostale su vrtićke.

Najtraženiji vrtić je "Sveta Petka", pa roditelji čije dete nije upisano u ovaj objekat, traže da im se izda potvrda da nema mesta, kako bi mogli da upišu dete u privatni vrtić, Međutim, to je nemoguće, jer ima mesta u drugim vrtićima. Posle razgovora, neki pristanu da dete ide u drugo obdanište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća