Runjani: Mirisi prirode i kuhinje

V. MITRIĆ

07. 08. 2017. u 12:15

Kod Loznice već godinama kao dobar domaćin radi "Dolina bagrema" u središtu šume, koja je bogata pečurkama, lekovitim biljem, cvećem i divljači od srna do zečeva i fazana. Ručak od 300 dinara

Руњани: Мириси природе и кухиње

U selu Runjan, nadomak Loznice, opevanom u čuvenoj epskoj pesmi „Boj na Loznici“, na samo nekoliko stotina metara, od mesta gde se odmarala srpska vojska pred odlučnu bitku kraj Drine, u Prvom srpskom ustanku, "raširila" se turističko-ugostiteljska oaza "Dolina bagrema". U središtu šume, koja je bogata pečurkama, lekovitim biljem, cvećem i divljači od srna do zečeva i fazana.

Ovo etno-selo postalo je poznato i po Ruži Todorovoj, prvoj ljubavi Vuka Stefanovića Karadžića, koja, ovde ima sokak, u kraju gde je šetala sa jednim od najznamenitijih Srba svih vremena, ocem naše pismenosti i kulture.

"Ružin sok", sok od ruže, samo je jedno od domaćih pića, uz one od zove, maline, kupine, višnje do prirodnih rakija od šljive, dunje, kajsije, bresvke, džanarike, voćaka koje u samom okruženju ove destinacije rađaju "kao čičak".

Goste očekuje i kozje mleko i to taze, budući da je u blizini mini farma tih životinja. Radoznali gosti mogu da muzu koze, da učestvuju u spravljanju kozjeg sira, ali i da vide kako se spremaju jela po receptu naših staramajki od najrazličitijih vrsta supa, čorbi od lekovitog bilja i onih sa piletinom, junetinom i ćurećim mesom pa do paprikaša, gulaša, čorbastog i pasulja prebranca, sarmica zavijenih u kupus, liske vinove loze ili druge "listine"...

CENE KAFA u "Dolini bagrema" je 50 dinara, prirodni sokovi od 80 do 100 dinara, koliko koštaju i voćne rakije. Porcije domaćih jela, u proseku su 300 dinara, supe su 150, a čorbe 200 dinara.

- Svaki gram jela spremamo od namirnica i skoro netaknute prirode, a bogu hvala najviše ih je iz našeg sve većeg domaćinstva - priča domaćin Čedomir Čedo Subotić, koje je jedno zdanje pretvorio u Dom Republike Srpske, urađen po uzoru na drevne kuće i vodenice sa planine Majevice. - Na raspolaganju smo gostima da izvoljevaju, jela do mile volje i zadovoljstvo nam je što možemo da im udovoljimo koristeći i "smederevac", i stare furune, roštilje na čist ćumur, razne "peke" i kotliće. Jaja, recimo, za naše goste uzimamo sa taze gnezdara naših kokošaka, koje čine, istovremeno, neku vrstu aktivnog zoološkog parka.

Tu su mnoge staze za pešačenje, izvori zdrave vode za piće, koji se redovno kontrolišu, med i proizvodi od meda, povrće tek ubrano kao i voće, kao i razne vrste šampinjona do mlečnica i međedara, kojima su bogate ovdašnje šume. Divlje životinje su se toliko uklopile u miran ambijent, pa često mogu da se vide kako se šepure i u šumi i na poljanama oko nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije