U NAMERI da podstiče i unapređuje žensko inovaciono preduzetništvo u Srbiji, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj je obezbedilo značajnu finansijsku podršku za Novosađanke koje se bave različitim vrstama privatnog biznisa.

Ugovore, po kojima je raspodeljeno ukupno 12 miliona dinara na 39 učesnica nedavno zaključenog konkursa, uručili su u sredu dobitnicama ministar Nenad Popović i gradonačelnik Miloš Vučević, u Svečanoj sali Gradske kuće.

- Jedan od velikih problema ne samo naše nego i evropske privrede je taj što ima veoma mali broj žena koje se bave inovacijama, odnosno tom vrstom preduzetništva. Više od 95 odsto podsticajnih grantova države dobile su kompanije čiji su vlasnici muškarci i zato moramo mnogo više da podržavamo i jačamo žensko inovaciono preduzetništvo - naglasio je ministar Popović napominjući da je ta podrška dodatni motiv ženama da unapređuju svoje poslovanje a time i našu ekonomiju.

I gradonačelnik Vučević je ističući važnost podrške malom biznisu kao značajnom elementu naše privrede i ekonomije u celini, naglasio potrebu jačanja podsticaja države ženama u jačanju njihove preduzetničke delatnosti.

- Žene koje rade i bore se na tržištu moraju da imaju važnu ulogu u našoj ekonomiji. Zato pozivamo dame da se javljaju na sledeće konkurse, kojima se daju subvencije i drugi podsticaji njihovom poslovanju - rekao je Vučević.

Među dobitnicama bespovratne finansijske podrške, koja je odobrena u rasponima od 100.000 do 400.000 dinara, jeste i Maja Marinković, čija se firma bavi ugostiteljstvom i ima 20 zaposlenih.

- Mnogo mi znači ova podrška i veoma me je obradovalo jer sam "prošla" na ovom konkursu, budući da je bila velika konkurencija. Zahvaljujući podršci od 380.000 dinara uspećemo da nabavimo mašinu, koja je do sada bila "na čekanju" jer smo uvek imali nešto preče da finansiramo - kaže ona za "Novosti".

I za Mirjanu Jošiković finansijska pomoć države dolazi u pravo vreme.

- Moja agencija za knjigovodstvo će dobiti novi sajt, čime ćemo umnogome unaprediti rad s korisnicima naših usluga. Stoga smo veoma zahvalni na ovoj podršci - ističe ta preduzetnica naglasivši da je dobro što "neko ipak prepoznaje i nagrađuje" trud i rad.


PRIORITET

VLADA Srbije stavila je inovacije među prioritete u privrednom razvoju naše zemlje i zbog toga će ovi i drugi vidovi podsticaja biti nastavljeni. - Imamo zlatne inovatore. To je resurs koji pokreće našu industriju i ekonomiju u celini. Novi Sad ima, po glavi stanovnika, najviše inovatora i to ne samo u Srbiji nego u Evropi - istakao je ministar Popović.