Za narednih šest meseci 905 miliona

J. SIMIĆ

sreda, 18. 09. 2019. u 23:59

За наредних шест месеци 905 милиона

Igor Mirović na sednici pokrajinske Skupštine / Foto D. Dozet

Poslanici skupštine AP Vojvodine razmatrali u sredu utrošak budžetskih sredstava. U odnosu na 2016. pokrajinska kasa veća za 17 milijardi

NA prvom zasedanju posle letnje pauze, poslanici Skupštine Vojvodine u sredu su usvojili izveštaj o realizaciji pokrajinskog budžeta u prvih šest meseci ove godine, kao i predlog rebalansa. Za izveštaj su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS-SPS-JS i SVM. Protiv su bili poslanici opozicije.

Obrazlažući način utroška budžetskih sredstava, šef Poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov kazao je da su prihodi relativno dobro planirani i ostvarena realizacija je 50 odsto. Rashodi su, naveo je on, nešto niži i posledica su činjenice da Uprava za kapitalna ulaganja raspisuje nabavke koje traju po dve-tri godine.

- Kada je reč o rebalansu, budžet je ponovo uvećan, kao i prethodnih godina. Postala je praksa da se sredstva APV povećavaju, ovoga puta za 500 miliona dinara, a ukupna suma je 905 miliona, što su ozbiljna sredstva za narednih šest meseci - rekao je Jovanov.

Pročitajte još - Mirović: Vojvodina treba da dobije svoj dan

On je dodao da u odnosu na 2016. godinu, kada je aktuelni saziv parlamenta izabran, pokrajinski budžet je danas za 17 milijardi veći. To, po rečima Jovanova, govori o odgovornijem odnosu aktuelne vlasti prema novcu građana Vojvodine i prema punjenju budžeta.

Opozicija, međutim, smatra da je budžet bio loše isplaniran i navodi podatak da budžetske rezerve iznose više od 1,26 milijardi dinara.

Po rečima Đurđa Jakšića, šefa poslaničkog kluba SRS, posredi je rekordno malo uvećanje budžeta rebalansom koji će biti usmeren u javnu potrošnju, a ne u kapitalne projekte.

Poslanik LSV Branislav Bogaroški ocenio je da realizacija budžeta u poljoprivredi, turizmu i sportu beleži katastrofalne rezultate, a da se ni rebalansom "neće ništa uraditi".

Pročitajte još - Buđenje nacionalne ideje u Vojvodini

Primedbe opozicije Jovanov je odbacio navodeći da to što se sredstva od nekih projekata vraćaju u budžet, znači da će taj novac, u narednom periodu biti uložen u projekte koji su od značaja za građane Vojvodine. Baš kao što je oko 4,5 miliona dinara uloženo u OŠ "Žarko Zrenjanin" u Kikindi.

SEDNICA NA SAJMU

SEDNICA je u sredu održana u Velikoj sali Kongresnog centra Novosadskog sajma, jer je u toku "glancanje" Banovinske palate za predstojeću svečanost povodom 80 godina od izgradnje ovog arhitektonskog bisera Dragiše Brašovana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije