RESTAURATOR i kopista fresaka Galerije Narodnog muzeja u Beogradu Časlav Colić, koji je radni vek proveo u ovoj prestižnoj instituciji, tačnije po manastirima širom Srbije, a naročito južne pokrajine Kosova i Metohije, ni kao penzioner ne silazi sa skela. U okolini Pirota, neumorno kopira i restaurira živopise, kao da mu je bar četrdesetak godina manje. Kaže da želi rodnom kraju da ostavi bogato kulturno blago koje je svojevremeno restaurirao i kopirao po najznačajnijim duhovnim svetinjama Srbije.

- Moja namera je da rodnom kraju podarim jedinstvenu galeriju najznačajnijih srpskih fresaka koje sam radio po Mileševi, Sopoćanima, Dečanima, Pećkoj patrijaršiji i drugim našim duhovnim svetinjama. Znam da su tokom divljanja separatista po Kosmetu, mnoge freske koje sam obnovio uništene ili teško oštećene, a ja želim makar u kopijama da ih vratim u život i ostavim budućim generacijama u ovom kraju, ali i svima koje interesuje naše duhovno blago. I sto godina kad bih živeo, radio bih do poslednjeg dana - priča za "Novosti" Časlav Colić, koji je sa suprugom Slavicom, odmah nakon penzionisanja došao u rodnu Jalbotinu, nadomak Sukovskog manastira, gde je već mesecima na skelama ispod kupole.


PROČITAJTE JOŠ - POVODOM 150 GODINA OD ROĐENjA: Sećanje na Slobodana Jovanovića


Bojama, figurama i kompozicijama na freskama, kaže, fasciniran je još otkad ga je baba kao dete dovela da ga krste u Sukovskom manastiru.

- Osećam neku obavezu da oslikam pripratu, kupolu i druge delove manastira. Upravo zato sam ovde, gde odavno postavljam kopiju Uspenija Bogorodice, za koju sam dugo radio crtež - dodaje Colić. - Naredni poduhvat će biti izrada loze Nemanjića, zato što ni u jednoj novoizgrađenoj crkvi u Srbiji, ovo nije oslikano, a znamo šta su Nemanjići za našu istoriju i kakvo su nam nasleđe ostavili.

Časlav Colić Foto V. Ć.

KOPIJE UMESTO UNIŠTENIH ORIGINALA

- POTREBNO je raditi što više kopija jer su mnogi originali u našem freskoslikarstvu, sticajem raznih okolnosti, a najčešće nasiljem i paljevinama uništeni ili teško oštećeni - zaključuje Colić, i kaže da mu još nije teško da se penje po skelama i da satima oslikava kupole, iako je u zrelim godinama.