PODACI gradskog Sekretarijata za privredu pokazuju da je broj zaposlenih u Nišu na kraju 2018. dostigao broj od 79.285, što je najviše tokom poslednje decenije, ali zabrinjava to što je isti organ objavio da je zabeležen pad industrijske proizvodnje za tri i po odsto. Ipak, pomaka u Nišu ima, o čemu svedoči povećanje prosečne zarade koja je lane - sa 40.000 u 2016. - "skočila" na 46.000 dinara.

- Podatke dobijamo od Zavoda za statistiku i NSZ, ali ih mi ne obrađujemo, već samo objavljujemo - kaže Dragan Karličić, sekretar Sekretarijata za privredu Grada Niša. - Činjenica je da po prvi put imamo više zahteva privrede za zapošljavanje na osnovu nekih od programa za koje su novac obezbedili lokalna samouprava i NSZ. Ove godine smo, čak, taj budžet povećali za deset miliona, pa će radno angažovanje biti podržano sa ukupno 50 miliona dinara. Pritom, ne računamo subvencije države inostranim investitorima.


PROČITAJTE JOŠ - Đorđević: Zabrana zapošljavanja biće ukinuta 1. januara

Karličić, uz napomenu da je potražnja za radnicima nesporna činjenica, objašnjava i to da - ne zapošljavaju samo stranci, već i domaća preduzeća, mala i velika.

A, informaciju o padu proizvodnje tumači direktor Privredne komore Niša Aleksandar Milićević, koji kaže da oni "pokrivaju" teritoriju čak tri okruga.

- Otuda i zabuna, jer je neko nespretno izdvojio podatke samo za grad Niš, iako se indeks proizvodnje nikada ne izračunava na tako malom uzorku. Istu metodologiju koriste i u Evropskoj uniji, pa podatak o padu proizvodnje u Nišu nije tačan - zaključuje Milićević.