PROIZVOĐAČE najtežih i najdužih bundeva, tikava ili ludaja, kako kažu u Banatu, turistički radnici Kikinde pozivaju da dođu u njihov grad na 33. "Dane ludaje", koji će biti održani od 20. do 23. septembra. Za učešće na ovom takmičenju nagrade će biti primamljive, jer će pobednicima u obe kategorije pripasti po 100.000 dinara, dok će oni koji zauzmu drugo i treće mesto za najteže i najduže tikve dobiti po 30.000, odnosno 20.000 dinara.

Pred proizvođačima je težak zadatak ukoliko žele da nadmaše prošlogodišnjeg pobednika Blažu Jelića, Kikinđanina koji je odgajio tikvu tešku čak 288 kilograma. Povrtari koji gaje dugačke tikve trebalo bi da nadmaše Jelenu Vukadinović iz Sremskog Jarka, koja je pobedila s tikvom dugačkom neverovatnih 294,5 centimetara. To je, inače, rekord svih dosadašnjih "Dana ludaje" u proizvodnji dugačkih bundeva.

Takmičenje će biti deo glavnog programa ove velike manifestacije, a biće priređen i bogat i zanimljiv sadržaj u slavu bundeve. Organizatori očekuju veliki broj gostiju, pre svega iz Rumunije, odakle je lane došlo oko 12.000 ljudi.

Pročitajte još - Bundeva i hrana i lek

- Prvi put u goste nam dolaze prijatelji iz Makedonije, iz Ohrida, kao i iz Istočnog Sarajeva. Malo je poznato da se u Istočnom Sarajevu već šest godina održavaju "Dani tikve", pa će kolege koje dolaze iz tog grada imati jedinstvenu priliku da vide kako i šta mi to radimo u prestonici džinovskih bundeva - najavila je Jasmina Milankov iz Odseka za poslove razvoja grada Kikinde.

Pita od ludaje

Za "Dane ludaje" Kikinda se pretvara u veliku gostinsku sobu, pa posetiocima nudi nadaleko čuveni banatski fruštuk. Domaćice na stolove i tezge iznose slatka i slana jela raznovrsne vojvođanske kuhinje. Na tacnama su tada i banatska, bosanska, mađarska, ali i jela drugih naroda koji žive u Vojvodini.

NOVINE

Neće izostati ni karneval maskirane dece, kao i nova iznenađenja.

- Pripremili smo vožnju kočijom koja izgledom podseća na bundevu, kao i promociju karvinga. To je tajlandska umetnost rezbarenja voća i povrća, a u Kikindi će se rezbariti bundeve - rekla je Milankova.