KPZ Sremska Mitrovica: Briga o psima kao lek za zatvorenike

Nataša Bijelić

26. 11. 2017. u 16:01

Nedavno otvoren azil u kojem je utočišta našlo više od četvoronožaca. Ideja je da se prihvatilišta otvore i u drugim zatvorima gde za to ima uslova

КПЗ Сремска Митровица: Брига о псима као лек за затворенике

Osuđenici vode računa o napuštenim životinjama,Foto N. Bijelić

VIŠE od 200 napuštenih pasa našlo je smeštaj u azilu koji je otvoren na lokaciji poluootvorenog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Brigu o njima preuzelo je deset osuđenika, koji svakodnevno vode računa o tome da svi imaju dovoljno vode, hrane i da im je čisto. Neki od ovih četvoronožaca, posle vakcinacije, sterilizacije i određene obuke, biće vraćeni na ulicu, ali bez bojazni da će nekoga ujesti. A oni srećniji biće udomljeni.

Otvaranje prihvatilišta za pse jedan je od novih projekata usmerenih ka resocijalizaciji osuđenika. Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović istakao je da im je cilj da oni koji se nalaze na izdržavanju kazne nauče nešto novo, ali i da se smanji stopa povratnika. Ovakav vid resocijalizacije se u Evropi primenjuje još samo u Italiji i Velikoj Britaniji, a ideja je da se slični azili u našoj zemlji otvore u svim zavodima gde za tako nešto ima uslova.

OSUĐENICI ističu da im mnogo znači rad sa psima, koji na njih deluje "lekovito". Svaki od njih odabrao je po jednog da radi sa njim i da ga trenira. Kako ističu, vrlo brzo su uspostavili kontakt.

- Izabrao sam ovog mališana, koji je mešanac šicua i još neke rase, i dao mu ime - kaže Neven Dostanić, dok pored njega veselo laje i skače maleni Bili. - Lepo nam je da se družimo i brinemo o njima, da ih volimo. Vreme koje provodim sa psima mnogo mi znači. Ovde nije kao u knjizi Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad". Nama i te kako uz njih brzo prolaze dani.

Dok drugar Bili pored nje neumorno laje, mlada ženka haskija Luna pokazuje šta ju je sve naučio njen dreser Radan Đaković. Svaku komandu, da legne, sedne, pruži šapu, poslušno izvršava, i za svaku biva nagrađena. Najsrećnija je kad dobije poljubac.


Neki od ovih pasa će biti udomljeni

- Poslednjih pet meseci se nalazim u poluotvorenom odeljenju i radim sa psima - kaže Đaković, koji izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu. - To mi mnogo znači, jer sam se pre dolaska u zatvor bavio gajenjem pasa. Nedostajalo mi je to, ali sada sam srećan jer radim ono što volim. Neven je u pravu kad kaže da nam ovako brže prođe vreme. A pored toga, naučićemo i nešto novo, dobićemo sertifikate kao dreseri, što će nam omogućiti da možda nađemo posao u toj struci.

UPRAVNIK KPZ u Sremskoj Mitrovici Aleksandar Alimpić ističe da, iako su začetnici projekta, ovo nije nešto novo za njih, jer poslednjih deset godina imaju odgajivačnicu.

- Sada smo našu delatnost proširili i na prihvatilište. Ideja je poboljšanje resocijalizacije osuđenika uz pomoć pasa, njihova lakša integracija u društvo. Posle odgovarajuće obuke, pojedini psi će pomoći u radu sa decom ometenom u razvoju, ali i sa dementnim osobama.

GRADONAČELNIK Sremske Mitrovice Vladimir Sanader napominje da grad u saradnji sa KPZ rešava jedan od svojih najvećih problema u oblasti komunalnih delatnosti.

- Psi koji su napušteni i nalaze se na ulicama, na ovaj način se zbrinjavaju - kaže Sanader.


MEMORANDUM

TOKOM prošle nedelje potpisan je memorandum o razumevanju u vezi sa uspostavljanjem programa osposobljavanja osuđenika za zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih pasa. Potpisnici su grad Sremska Mitrovica, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Kazneno-popoporavnog zavoda Sremska Mitrovica, nevladina organizacija "Help" i OEBS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije