FILIPU Filipoviću još odzavanja u glavi poklič pokislih, vernih navijača: "Fićo, Fićo, Fićo", koji su mu u nezaboravnom finalu Svetske lige na Tašmajdanu ulili snagu da 17 sekundi pre kraja peterac pretvori u pobedu Srbije nad vaterpolistima Hrvatske (12:11). Bio je to trenutak nezaboravnog zajedništva, publike i "delfina", koji su zajedno proslavili plasman na Olimpijske igre 2020. u Tokiju.


- Meni je to trajalo kao večnosti, a nije bilo više od nekoliko sekundi. Skandiranje mog imena je velika privilegija i čast mi je što sam bio jedan od momaka koji su bili u bazenu i koje je publika nosila od samog starta. Posebno od trenutka kada je počelo nevreme pa do poslednje sekunde, kada su nas zdušnim navijanjem pogurali do zlate medalje - bio je pun utisaka Filipović na početku razgovora u redakciji "Novosti".

Najbolji igrač završnog turnira je još od kadetskih dana navikao da se nosi sa pritiskom i da mirno izvede presudne peterce.

- Jedina otežavajuća okolnost u tom trenutku je pomisao na važnost peterca. A sve ostalo, uključujući pljusak bilo je podstrek, motiv više da uradim to što sam na kraju uradio. Hvala ekipi što je verovala u mene. Golmana Hrvatske Marka Bijača znam, koliko i on mene. Video sam da je Marko pročitao šut, jedino što sam mogao da loptu malo podignem i na kraju je upalilo - priseća se Filipović.

Filipović nikako ne želi sebe da izdvoji u prvi plan, zbog briljantne partije u finalu, kada je postigao poslednja tri gola.

VODA PRIRODNA SREDINANAJBOLjI vaterpolista sveta uživa u vodi i kada je na odmoru.
- Meni je voda prirodna sredina i uvek se prijatno osećam u njoj. Nije istina da bežimo od vode, meni prija, drugačiji je vid relaksacije. Kada su ovakve vrućine, tražim najkraći put do bazena, reke ili mora.

- Sve je to zasluga ekipe. Nisam uzeo veću odgovornost od saigrača, jednostavno ja sam se našao u situaciji da poslednja tri moja šuta uđu u gol. Imali smo dosta udaraca na gol, da smo imali više sreće imali bismo mirniju završnicu finala. Ali, nije baš išlo. Probali smo, videli ste na koji je način postigao gol Mandić, šrauba u poslednjoj četvrtini... Luđe od toga može da bude ona šrauba iz finala olimpijskog turnira u Riju 2016, koja je bila pravo remek-delo. Jednostavno, rodite se sa tim darom i instinktom, kao što se Manda rodio - priča Filipović.

Pročitajte još Mandić: Oluja, kiša, ludnica - kao u filmu

Najbolji vaterpolista sveta, kao i njegovi saigrači često naglašava da su oni sami sebi najveći protivnik.

- Bilo je poslednjih godina nekoliko primera gde smo sami sebi stvarali ne samo pritisak, nego i najveće probleme. Zbog tih početaka utakmica, da li zbog prevelike želje za dokazivanjem ili nečeg drugog, sami sebi smo dosta puta zagorčali život. Kada smo kompletni retko nam se desi da nas neko nadigra. Zato kažem, kada je ova ekipa spremna, kompletna i zdrava, najveće prepreke sama sebi postavlja. Imamo skup izvanrednih pojedinaca, koji kada su odmorni, spremni i utrenirani nemaju premca - ubeđen je Filipović.

Prošle nedelje dva puta su za četiri dana savladali Hrvatsku (11:10, 12:11).
U TOKIJU SA 11 IGRAČANOVA pravila nisu impresionirala Filipovića:
- Ne smatram da su donela dosta toga pozitivnog, možda će se u narednoj godini kada se prvenstva i Liga šampiona igrati po novim pravilima privići pre svega igrači. Ovo što sam dosada video ostavlja se na sudijskim slobodnim procenama. Veliki problem biće na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde će ekipe igrati sa 11 igrača. Ukoliko bude kriterijum suđenja kao u Beogradu, ne znam kako će se utakmice završvati.

- Voleo bih da vidim bilo koju ekipu na svetu koja je Hrvatskoj dala 23 gola u dve utakmice. I pored toga što smo pokazali da Srbija može da pobedi sa 11 primljenih golova, moramo da poboljšamo igru u odbrani. U karijeri sam odigrao dosta finala u kojima kada primite 11 golova ne možete da se nadate ničemu dobrom. Smatram da odbrana mora biti na višem niovu, kako bismo iz nje crpeli snagu i sigurnost.

Pročitajte još Pijetlović: Pola bazena se nije videlo, navijačima hvala do neba

Pada u oči da se srpski i hrvatski vaterpolisti uzajamno veoma poštuju.

- Ne vidim razloga zašto bi bilo drugačije. Polazi se od pravih primera, treneri Dejan Savić i Ivica Tucak posle svake utakmice sa puno poštovanja i puno emocije sa pozdrave i čestitaju jedan drugome. Iako znamo kog intenziteta i napora su te utakmice. Za vreme meča je sve dozvoljeno, svako ima želju da pobedi, jačina želje je u nekim momentima i presudna. Ali, pre i posle duela mi smo pre svega sportisti, dolazimo iz sporta gde smo naučili da negujemo prave vrednosti.

Vremena za predah nema previše, jer vaterpoliste od 14. jula u Gvangžuu očekuje SP.

- Sada se lakše diše, jer za razliku od ostalih selekcija mi nemamo imperativ rezultata. Ono što smo zacrtali za ovu godinu ostvarili smo, idemo rastrećeni, da probamo da pružimo dobre partije i da unapredimo svoju igru.

Filipović priznaje da je od juče počela operacija Tokio, gde će napasti novo olimpijsko zlato.

- Bolje je napasti, nego braniti, to je oduvek naša deviza. To će biti, ne mogu da kažem kruna naše karijere, jer smo nekoliko godina na nekom vrhuncu, definitivno kraj za ovu generaciju koja je toliko osvojila. Probaćemo da što manje sebi stvaramo pritisak osvajanja tog zlata. A dobro znamo da ova ekipa ni na jedno takmičenje ne ide samo da bi osvojila neku od medalja, već da bude najbolja. Tako samo vaspitavani od najmlađih dana.

Pročitajte još Indeks: Hrvati dočekani gospodski u finalu u Beogradu

Levoruki šampion smatra da ne moramo da brinemo za budućnost srpskog vaterpola.

- Ima ih dosta, to su sve momci koji su puni poštovanja i ne žele sebe da ističu. Ima kvalitenih mladih igrača, samo je bitan rad i uslovi. Jedan od problema je što igrači veoma mladi napuštaju matični klub. Ali, to je, nažalost, jedini izlaz da reše svoju materijalnu egzistenciju i ne treba ih zbog toga kriviti.

NEVREME POKVARILO UTISAK
NEVREME je bio zaštitni znak F8 Svetske lige na Tašmajdanu.

- Nismo navikli da igramo po kiši, pogotovo nevremenu. Mislim da niko nije mogao da predvidi da će od 18. do 23. juna biti olujni dani. Smatram da su uslovi na bazenu i oko njega bili na izuzetnom nivou. Nevreme je pokvarilo utisak što se tiče organizacije takmičenje. Zbog novih pravila unutrašnji bazen nije bio praktično regularan za igranje, a FINA ne može da krši pravila koja je sama donela - kaže Filipović.

LIČNA KARTA
Ime i prezime: Filip Filipović
Datum, mesto rođenja: 2. 5.1987, Beograd
Pozicija: krilo, nezgodna strana
Klubovi: Partizan, Radnički, Pro Reko
Repreznetacija: 355 utakmica, 618 golova
Trofeji-reprezentacija: Olimpijske igre - zlato i 2 bronze, SP: 2 zlata, 1 srebro, 1 bronza, EP: 6 zlata, 1 srebro, 1 bronza, Svetski kup: 2 zlata, Svetska liga: 12 zlata, 1 bronza, MI: 2 zlata, 1 bronza. Klupski: tri titule prvaka Evrope sa Rekom, Evropa kup sa Radničkim.
Priznanja (najvažnija): Dva puta igrač sveta u izbora FINA, četiri puta najbolji igrač Evrope u izboru LEN, sportista godine Srbije 2016, Majska nagrada 2007...