Kobi Brajant preminuo je sinoć u nesreći helikoptera. Legendarni košarkaš išao je na košarkašku utakmicu u društvu svoje 13-godišnje kćeri Đijane i još šest putnika uz pilota koji je izgubio kontrolu nad letelicom. Helikopter je izgoreo u plamenu, a niko nije preživio.

Od dolaska na veliku scenu 1996. godine kao 13. pik na draftu i trejda u kojem je iz Šarlota u zamenu za Vlada Divca prešao u Lejkerse, Brajant je skrenuo pažnju na sebe. On je verovatno nešto najbliže velikom Majklu Džordanu što će se pojaviti na košarkaškom terenu. Čak je u nekim stvarima i nadmašio svog idola.

Tokom karijere je osvojio pet NBA titula, dva puta je bio MVP finala, jednom MVP sezone. Bio je 17 puta učesnik Ol-star vikenda, četiri puta MVP na Ol-staru, 11 puta je biran u najbolju petorku lige, devet puta u najbolju defanzivnu petorku.

Od košarke se zvanično oprostio na kraju sezone 2015/2016, a penziju je najavio emotivnim pismom upućenim sportu koji ga je učinio legendom pre nego što je i definitivno otišao u legendu.

Osim tih dostignuća, Brajant će se zauvek pamtiti i po partiji koju je pružio 22.januara 2006. godine. Lejkersi tada nisu bili ekipa za naslov, u goste im je stigao Toronto, a Kobi je ubacio 81 poen za pobedu 122:104. Iz igre je šutirao 28-46, bacanja je gađao 8-10. Bio je to drugi najveći učinak što se tiče broja poena igrača u jednoj NBA utakmici. Rekord drži Vilt Čemberlen koji je ubacio 100 poena u jednoj utakmici.

Pogledajte kako je izgledala magična Kobijeva veče pre 14 godina.