Nikšićani ne zaboravljaju: Spomen-česma za Gajicu

V.K.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 22:23

Никшићани не заборављају: Спомен-чесма за Гајицу
Fudbalski veterani Sutjeske, prijatelji i poštvaoci Borislava Gajice Đurovića okupili su se danas oko obnovljene spomen-česme podignute u slavu ovog fudbalskog velikana

FUDBALSKI veterani Sutjeske, prijatelji i poštvaoci Borislava Gajice Đurovića okupili su se danas oko obnovljene spomen-česme podignute u slavu ovog fudbalskog velikana, koja je smeštena nedaleko od Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Čovek koji je ostavio pečat u Sutjesci i Partizanu, o kome se i danas ispredaju lepe priče, dosetke i šale. Spomen-česma je pre nekoliko godina postavljena zahvaljujući Partizanu, klubu za koji je Gajica odigrao 139 prvenstvenih utakmica. Međutim, grad Nikšić, njegovi drugovi sa terena kraj Bistrice sa kojima je pronosio slavu nikšićkog fudbala obnovili su česmu, koja je smeštena u jednom od nejlepših delova grada.

- Bio je neustrašiv na terenu, pripadao je sjajnoj generaciji Sutjeske, sa kojom je postigao velike rezultate. Svoju fudbalsku karijeru nastavio je u Partizanu. Posedovao je fudbalsku energiju, šarm, humor. Kao čovek, Gajica je bio sazdan od vrlina - pouzdan i veseo. Spomen-česma je lepa sportska uspomena na jednog od mnogih fudbalera Sutjeske. Nije samo Gajica nosio crno-beli dres, nego i Rojević, braća Bajovići, Bečanović, Škuletić, Kosović - kazao je Dragan Stanišić, pored koga su se našli nekadašnji prvotimci Sutjeske: Kontić, Mićunović, Matović, Ivković, Međedović, Magovčević...

Ovom događaju prisustvovali su Veselin Grbović, gradonačelnik Nikšića, sa saradnicima, primarijus dr Radovan Mijanović, kao i Vesna Đurović, snaha pokojnog Gajice.

Borislav Đurović učestvovao je u osvajanju dve titule prvaka Partizana (1975/76. I 1977/78), dok je na utakmici Kupa šampiona protiv Dinama iz Drezedena 1978. postigao gol. Pet nezaboravnih godina proveo je u crno-belom društvu, da bi se potom otisnuo u pečalbu i branio boje Real Valjadolida. Posle završene karijere vratio se Beogradu i Partizanu i živeo na relaciji do rodnog Nikšića, sve dok se nije preselio u večnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije