OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI": BELEK


PROŠAO je mnogo toga kao trener u srpskom fudbalu, sakupilo se tu iskustva za dva fudbalska života, a onda je odlučio da postane pomoćnik treneru početniku i nije pogrešio. Milan Đuričić, poznatiji kao Đumi, dragocenim savetima i iskustvom je umnogome pomogao Savi Miloševiću da trenerski "prohoda", pa sada posle punih devet meseci od preuzimanja vrućeg krompira u ruke obojica mogu da kažu da se nisu opekli.


- Savo je jedini čovek kojem mogu da budem pomoćnik. Pozvao me, prihvatio sam i nisam se pokajao. Uzeli smo Kup, doživeli smo lepe trenutke u Evropi, predstavili smo se kao moderan tim, koji ljudi vole da gledaju i to je za nas čast i stimulans - objašnjava Đuričić.


PROČITAJTE JOŠ: Lalatović otkrio detalje Matićeve odluke da pređe u Partizan


Početak je bio, najblaže rečeno, kao iz predvorja pakla.


- Bio sam zgranut da čujem: "Savo odlazi!", u Kruševcu, posle samo 15 minuta igre. Savo koji je legenda našeg fudbala, Partizana tako nešto ne sme da doživljava. Prihvatio je ekipu koju bi malo ko uzeo. Sada ne znam trenera koji bi odbio Partizan, tada ne znam ko bi ga uzeo. To je naš najveći uspeh za ovih devet meseci.


Recepti iz "crno-bele kuhinje" nisu za uvid šire javnosti, ali osnovni principi jesu.


- Kod nas važi jedna deviza - najbolji pojedinac u timu je tim. Želimo jednu glavu i 22 noge, ako to postignemo mi smo već pobedili. Rezultatski ćemo, svakako, u nastavku sezone ići u jednom pozitivnom smeru. Velika prednost nam je to što sada ne moramo da pravimo tim. Mnogima će biti smešno, ali mi sigurno možemo još 50 odsto gore. Nas prosek ne interesuje, to navijači vide i daju nam podršku.


Đuričić smatra da je različitost u stručnom štabu velika prednost u funkcionisanju.


- Našli smo se kao ljudi, da ne ispadne sada da "svaki Cigo svog konja hvali". Naša velika prednost je u tome što se često ne slažemo. Savo uvek donosi odluke. On je otvoren i nije sujetan, to su osnovni uslovi za napredak i uspeh. Sastanci su nam od 12 do 15 minuta zato što je teško igračima držati koncentraciju, zato je bolje da kraće pričamo kako bi im zadržali pažnju.


PROČITAJTE JOŠ: Matić će biti ozbiljno pojačanje: Milošević prezadovoljan zbog obavljenog posla, koji se otegao na pola godine


Najbolniji trenutak za Đumija kao i za pristalice Partizana iz prvog dela sezone je utakmica u Hagu protiv Alkmara.


- Sada je lako da pametujemo. Fudbal je igra u kojoj nema džojstika. Ovo je živa stvar. Mi smo se kao stručni štab odlučili za to. Brežančić je recimo u derbiju asistirao za gol i tada je to bila prava odluka. Morali smo da damo treći i posle smo brutalno kažnjeni.


Na kraju Miloševićev pomoćnik tvrdi da je model koji struka želi da usadi ekipi odlično prihvaćen.


- Posed lopte nije oružje, cirkulacija lopte je oružje. Partizan je imao dobro oružje, igrao je brz fudbal. Moramo biti svesni kakav smo Partizan uzeli. Napravili smo veliki pomak - da. Da li smo ga usavršili - ne. Mi nismo imali napadača koji kada uđe sa klupe može da reši utakmicu. Prosto sa Matićem sada dobijamo to - zaključio je Đuričić.


BAMBI ĆE BITI TRENER

NE krije Đuričić da je istinski zaljubljenik u Gvardiolinu tika-taku, a iz sadašnjeg tima Partizana "vidi" nekoliko budućih trenera.

- Bambi bi mogao da bude odličan trener, kao i Brežančić na iznenađenje svih. Ostoja je izuzetno talentovan za šefa, ima stav, pošten je.