DEČJI CRTEŽI LETE U SVEMIR: Fondacija "Zajedno za mlade" i Institut za onkologiju priključili se programu "Roskosmosa" (FOTO)

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

19. 02. 2021. u 08:25

ZA nešto više od mesec dana kosmonautsko odelo napravljeno od 34 dečja crteža mališana obolelih od raka iz Srbije - odleteće u svemir! Akciju je sprovela Fondacija "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić", priključivši se tako svetskom programu, koji već devetu godinu zaredom organizuju ruska organizacija "Juniti" i svemirska agencija "Roskosmos".

ДЕЧЈИ ЦРТЕЖИ ЛЕТЕ У СВЕМИР: Фондација Заједно за младе и Институт за онкологију прикључили се програму Роскосмоса (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Deca sa Instituta za onkologiju i iz Udruženja NURDOR crtala su svoje želje, koje će astronauti 9. aprila odneti na Međunarodnu svemirsku stanicu, odnosno na ruski deo "Zvezda".

- Najdirljiviji mi je bio rad dečaka na lečenju, koji je nacrtao sebe sa kosom. Bilo je i nekoliko crteža srećnih porodica sa kućnim ljubimcima. Mališani su slikali i sebe kao kosmonaute, zatim vanzemaljce, pa automobile, motore, životinje...

Crteži su već poslati u Rusiju, a u aprilu poleću put svemira. Celu akciju organizovala je Draginja Vlk, odbornica Skupštine Beograda - kaže Nemanja Nedeljković, direktor Fondacije.

Po povratku, astronauti će doći ovde, da se upoznaju sa malim umetnicima.

- Reč je o fenomenalnoj akciji na koju smo se odazvali, kao Institut za onkologiju i radiologiju i kao Fondacija "Zajedno za mlade" - kaže prof. dr Danica Grujičić, osnivač Fondacije, direktor Instituta i profesor Medicinskog fakulteta.

- Najveća inspiracija deci uvek je svemir. Nema deteta na ovoj planeti koje ne odluta razmišljajući o kosmosu i njegovoj beskonačnosti. Upravo je i meni on bio inspiracija da se bavim neurohirurgijom, jer na mozak gledam kao na kosmos. Naši mali heroji ove godine imaće priliku da svoje želje i crteže pošalju u svemir kroz "Roskosmosov" program.

Kako dodaje, deci koja se svakodnevno bore sa najtežim bolestima ovo će biti velika motivacija i ohrabrenje pred bitke koje ih čekaju, a posebno su oduševljeni saznanjem da će imati prilike i da se upoznaju sa kosmonautima koji će, po povratku sa kosmičke stanice, posetiti našu zemlju.

- Uvek ćemo se, i ja lično, i mi kao Institut i Fondacija, odazvati na ovakve akcije - poručuje dr Grujičić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024