MUKE NAJSTARIJIH U MALOM CRNIĆU I ŽABARIMA: Dobijaju penzije, a ne bi preživeli bez - gastarbajtera

D. NOVKOVIĆ

03. 09. 2020. u 13:00

STICALI su penziju godinama, a sada njome ne mogu da podmire ni najosnovnije potrebe.

МУКЕ НАЈСТАРИЈИХ У МАЛОМ ЦРНИЋУ И ЖАБАРИМА: Добијају пензије, а не би преживели без - гастарбајтера

Foto D.Novković

Penzioneri dve opštine Braničevskog okruga - Malo Crniće i Žabari, imaju najniža primanja u Srbiji. Mesečno im na račune "legne" do 14.000 dinara i, jedina im je uteha, tvrde, što pare ne kasne. Većina njih je penziju zaradila baveći se poljoprivredom, ali ima i onih kojima je ceo radni vek uplaćivana minimalna zarada, koju je kasnije "nasledila" još minimalnija penzija.

Statistika, naime, pokazuje da je u opštini Malo Crniće u kovertama penzionera svega 13.846, a u Žabarima 14.255 dinara. Prosek u Malom Crniću dvostruko je niži od republičkog proseka, koji iznosi 27.769, jer se radi o ruralnoj sredini sa 18 sela, u kojima se većina od oko 10.000 stanovnika bavi poljoprivredom.

Prema podacima Fonda PIO, u Malom Crniću ima 1.893 penzionera - iz radnog odnosa 536, od samostalnih delatnosti 120 i od poljoprivrede 1.237. Prvi u proseku primaju 19.857, drugi 18.264, a treći svega 10.813.

- Jedino je dobro što su penzije redovne, jer sa 8.200 dinara koliko primam ne bih mogao ni da pokrijem najosnovnije - priča nam Dragoljub Prvulović, penzioner iz Malog Crnića. - Radio sam kod privatnika više od 20 godina, ali mi duguje doprinose za trećinu staža, što mi je umanjilo penziju. Sad preprodajem po pijaci ili idem u nadnicu, da žena i ja možemo da preživimo.

Foto D.Novković


Na sreću, ovaj okrug poznat je po velikom broju gastarbajtera, jer ih u zemljama Zapadne Evrope ima više od 50.000, pa je njihova pomoć ostarelim roditeljima i rođacima dragocena.

Ništa bolje nije ni u Žabarima, gde je najteže ostarelim poljoprivrednicima, koji niti mogu da prežive od male penzije, niti mogu da obrađuju zemlju.

- Da me ne pomaže brat iz Švajcarske, ne znam šta bi me snašlo sa mojom penzijom od 5.400 dinara - kaže Jovica Marinković iz Žabara. - Ćerka se udala u Novi Sad, a i sama teško žive i retko dolazi, pa mi je brat jedini spas. Živim sam, a zemlju ne mogu da obrađujem, jer imam anginu pektoris.

Foto D.Novković

Malo Crniće


Poznati preduzetnik Saša Stević iz Smoljinca kod Malog Crnića, osnivač Unije poljoprivrednika i preduzetnika, smatra da je očekivano da su u ovom kraju penzije male, jer su male i zarade.


- Na nizak prosek ne utiču samo penzije poljoprivrednika, koje su niske u celoj zemlji, jer su relativno skoro uvedene. Veliki uticaj ima to što gotovo svi privatnici uplaćuju doprinose na minimalac- smatra Stević.

Foto D.Novković

Saša Stević


Na mapi koju je izradila Agencija za privredne registre prema razvijenosti gradova i opština u Srbiji, Malo Crniće i Žabari su u poslednjoj, četvrtoj grupi. Iz Braničevskog okruga u prvoj grupi samo je Požarevac, u trećoj Veliko Gradište, a u četvrtoj su i preostale opštine: Kučevo, Golubac, Žagubica i Petrovac na Mlavi.

Foto D.Novković

Žabari
 
I ZARADE ISPOD PROSEKA


MALO Crniće i Žabari na začelju su u Srbiji i po visini prosečne zarade, koje su u junu ove godine iznosile 45.852, odnosno 44.343 dinara. Zarade iznad republičkog proseka u Braničevskom okrugu ima samo grad Požarevac, u kojem je junska iznosila 61.725 dinara.

Foto D.Novković

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest