PRIMLJENO NEKOLIKO OBAVEŠTENJA I PRIJAVA: Više javno tužilaštvo u Novom Sadu o proteklim izborima

Novosti online

23. 12. 2023. u 13:29

VIŠE javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo je od PU Novi Sad nekoliko obaveštenja o prijavama građana sa biračkih mesta, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnim izborima održanim 17. decembra i preduzeće sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava.

ПРИМЉЕНО НЕКОЛИКО ОБАВЕШТЕЊА И ПРИЈАВА: Више јавно тужилаштво у Новом Саду о протеклим изборима

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju VJT Novi Sad, na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu od policije je dobio obaveštenje da je više građana prijavljivalo navodnu "kupovinu glasova", i to u Veterniku, Kovilju i Ljuboviji.

Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima i naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu PU u Novom Sadu dobio je obaveštenje o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima.

Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora i da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja.

Takođe, povodom događaja kada je aktivista Srpske napredne stranke, oštećena T.S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri nepoznata maskirana lica, dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu je taj događaj pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

OJT u Bačkoj Palanci na dan održavanja izbora nije primilo bilo kakva obaveštenja od policije koja su u vezi se izborima, niti su nakon održanih izbora OJT u Bačkoj Palanci dostavljene krivične prijave za krivična dela iz grupe Krivična dela protiv izbornih prava.

Nakon održanih izbora u Srbiji, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava građana G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Osim toga, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu su dostavljene dve krivične prijave istog podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

U saopštenju VJT Novi Sad navodi se i to da je 18. decembra OJT u Novom Sadu dostavljena krivična prijava V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću pravi lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

Javna tužilaštva će, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima održanim dana 17. decembra i doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Hoće li CRTA krenuti i protiv Olje Bećković?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!