MANDATAR ZA NEDELJU DANA: U redovima SNS pregovori o Vladi

M. St.

09. 08. 2022. u 08:30

PREGOVORI u vezi sa mandatarom i sastavom nove Vlade Srbije, kao što su "Novosti" najavile, počeli su juče, u okviru Srpske napredne stranke.

МАНДАТАР ЗА НЕДЕЉУ ДАНА: У редовима СНС преговори о Влади

Foto N. Fifić

Premijerka Ana Brnabić, koja je jedna od dva najozbiljnija "igrača" na koje se računa za premijersko mesto, pored ministra finansija Siniše Malog, izjavila je da će konsultacije koje se odvijaju, najpre među naprednjacima, trajati dva dana, a da će nakon toga uslediti i dogovori sa ostalim partijama koje će činiti buduću izvršnu vlast.

- Očekujem da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav Vlade - rekla je Brnabićeva i dodala da će to šta će biti prioriteti i teme nove vlade ostaviti novom mandataru.

Ona je podsetila da još nemamo vladu zato što se tek konstituisao parlament.

- Da li ja očekujem poverenje i podršku predsednika Aleksandra Vučića, o tome ni bih sada da govorim, jer mislim da je potpuno irelevantno za građane Srbije - navela je Brnabićeva.

Kako se može zaključiti prema glasovima koje su poslanici parlamentarnih stranaka davali za izbor predsednika Skupštine Vladimira Orlića, većinu će činiti i socijalisti, Jedinstevna Srbija, PUPS - Solidarnost i pravda, Savez vojvođanskih Mađara i SDPS. Shodno, tome narednih dana, na sastancima sa naprednjacima smenjivaće se predstavnici navedenih stranaka.

Nakon što svi koalicioni partneri budu dogovorili svoje mesto u Vladi, da li su to ministarske fotelje ili mesta državnih sekretara, plan je da početkom ili krajem naredne nedelje bude održana i sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, kada bi se kompletirala lista sa imenima članova vlade. Promocija ministara očekuje se najkasnije u četvrtoj nedelji avgusta.

Da će kadrovske karte da se dobro izmešaju, gotovo je izvesno, a spekuliše se da će se više od polovine aktuelnih ministara oprostiti od svoje fotelje. Govorilo se i da će biti uvedena neka nova ministarstva, kao i da će se neka spojiti u jedno.

KRAJNjI ROK DO 1. NOVEMBRA

ZAKONSKI rok za formiranje Vlade posle održanih izbora je 90 dana od datuma konstituisanja Skupštine Srbije. Budući da je prva sednica parlamenta odžana 1. avgusta, sastav izvršne vlasti u Nemanjinoj 11 trebalo bi da bude saopšten najkasnije do 1. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Zajedno za očuvanje prirode