BRNABIĆEVA I KRIVOKAPIĆ NAKON SASTANKA: "Srbija i Crna Gora će zajednički raditi na jačanju ekonomskih odnosa" (VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2021. u 11:43 >> 12:22

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani doček za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u poseti našoj zemlji.

БРНАБИЋЕВА И КРИВОКАПИЋ НАКОН САСТАНКА: Србија и Црна Гора ће заједнички радити на јачању економских односа (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Pitanja medija

Pričali smo premijer i ja oko dočeka i natpisa u medijima - rekla je premijerka.

- Moja je greška što je Selaković trebalo da sačeka premijera, on se zadržao u Atini, tako da smo u poslednjem trenutku odredili Nedimovića da sačeka premijera. On često prekrši dres kod, to njemu nije nešto što je posebno važno i nešto čemu pridaje posebnu pažnju. Zaista nije bilo nikakve zle namere u tome i ja sam se potrudila da na vreme završim svoju konferenciju da bih ispred Vlade sačekala premijera koji je želeo da položi venac na mesto gde je ubijen Zoran Đinđić.

- Predsednik Vučić nikom nije poklonio toliko pažnje kao premijeru Krivokapiću. On je čim je sleteo iz Glazgova otišao da pozdravi premijera Krivokapića, a večeras će imati još jednu večeru.

- Ja se još jednom izvinjavam, svakako je bila moja greška. Ministar Nedimović je bio srećan što je mogao da sačeka premijera - rekla je premijerka.

Ona je naglasila da ljudi često ne razmišljaju o suštini, nego o formi.

Temeljni ugovor

Mi nismo razgovarali o tome, to je Ugovor sa SPC i ja kao predsednica Vlade Republike Srbije nemam nikakve ingerencije da razgovaram o tome.

Dres kod

- Gospodin Nedimović je bio izuzetno srdačan i prijatan i u tom delu tehničkog prijema ja nisam obraćao pažnju kako ko izgleda. Njegove reči i srdačna dobrodošlica su bitnije od toga kako ko izgleda - rekao je Krivokapić.

Foto: Tanjug

Sastanak sa ambasadorima

- Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim na drugi način osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni - rekao je Krivokapić.

- Ja nisam razmišljao da li ću nekog da uvredim, već da na najbolji mogući način iskoristim vreme i sastanem se sa onima koji su na neki način vezani za Crnu Goru.

- Mislim da je ovo dugo čekana i očekivana poseta. O tom pozivu se mnogo pričalo. I sada kada imamo dobru posetu i važne i pozitivne razgovore, jedan deo javnosti se bavi izmišljanjem - rekla je Brnabićeva.

- Narativ koji se šalje na taj način je suprotan narativu na našim sastancima - rekla je premijerka.

- Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo  od toga. Mislim da je važno da su ovo bili dobri i pozitivni razgovori, da je atmosfera bila dobra i konstruktivna i da smo na ovaj način uspeli da kao rezultat nametnemo drugačiji dijalog između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije. Mislim da je to suština i da sve ono čime se bavimo nije suština i da nas skreće sa te suštine i da otvara neka besmislena pitanja koja će neko zlonameran da iskoristi.

- Ni ja nisam osoba koja se drži ustaljenih protokola. Verujem u otvorene poruke, razgovor i poverenje - rekla je premijerka.

Premijerka se još jednom zahvalila premijeru Krivokapiću na tome što je pristao da večeras prisustvuje večeri lidera inicijative Otvoreni Balkan.

Ambasadori

- Mi imamo čitav niz otvorenih i teških pitanja i bitno je da je ova poseta bila usmerena na pozitivne stvari koje lako i brzo mogu da se pokrenu i da pokažemo dobru volju i da promenimo dinamiku odnosa. U tom smislu neka pitanja na prvim sastancima ne otvarate. Verujem da će se to rešiti s vremenom. Mi smo se sada fokusirali na pozitivne stvari. Što se tiče pitanja ambasadora, mi ćemo ga prihvatiti kada ga imenuje Podgorica, a što se tiče ambasadora Božovića, to je na terenu Podgorice.

Svetozar Marović

Što se tiče izručenja Svetozara Marovića, ja moram da proverim sa pravosudnim organima, ja se time nisam bavila jer je to u nadležnosti institucija, ne u mojoj.

Premijer Krivokapić je rekao da će se truditi da saradnja bude intenzivna i da se nada da će prva zajednička sednica Vlada biti krajem decembra i početkom januara.

Obraćanje medijima:

Premijer Krivokapić:

- Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života - rekao je Krivokapić.

- Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najveću ekonomiji i postojanju dobrih veza koje postoje uvek između građana Srbije i Crne Gore.

- Još jedna tema koja je za Srbiju važna je euprava - naglasio je Krivokapić.

- Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa najznačajnijim koridorima. Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2022. dođemo do kontrolne tačke koju gradi Srbija - rekao je Krivokapić govoreći o auto-putu Bar—Boljare.

On je naglasio da Crna Gora ima kao prioritet brzu izgradnju auto-puta.

- Da bismo skratili vreme i smanjili troškove treba zajednički da radimo da ovi prostori budu deo Evrope. Jer resursi koje imamo su ništa manji nego drugi.

- Najvažniji deo razgovora je onaj o budućnosti.

- Predsednik Vučić je u našem razgovoru iskazao spremnost da sve što radimo bude na obostranu korist građana obe države. Opredelili smo se da to bude strategija odmerenih koraka. Nažalost, u poslednje vreme preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo i da nađemo mesta koja nas spajaju.

- Nadam se da će moja poseta biti početak novog puta dve zemlje.

Premijerka Brnabić:

- Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije - rekla je premijerka.

Premijerka je rekla da se sa Krivokapićem dogovorila da se poveća ukupna robna razmena između dve zemlje i da one iznose milijardu evra.

- Ukupne srpske investicije u Crnoj Gori iznose 400 miliona evra - rekla je Brnabićeva.

- Ja sam prenela premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore.

Ona je naglasila da i u tom smislu dve zemlje treba da se drže zajedno.

Prenela sam premijeru Krivokapiću da je pored evropskh integracija naš strateški prioritet stabilnost regiona.

Ona je naglasila da je za povezivanje građana dve države bitno infrastrukturno povezivanje i naglasila da su za to bitna dva projekta, jedan je auto-put Miloš Veliki i modernizacija pruge Beograd—Bar.

- Jedna značajna inicijativa su zajednički granični prelazi i proširenje prelaza kako se ne bi dugo čekalo u turističkoj sezoni.

- Vlada Republike Srbije ima jednu grupu koja se bavi samo graničnim prelazima i ja sam zamolila da se zajednički prelaz sa CG uključi u njihovu agendu.

Premijerka je naglasila da je govoreno o zajedničkoj sednici dve vlade i da se nada da će se uskoro naći termin za njeno održavanje.

Takođe, pozvala je premijera da ponovo razmisli o inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Hvala Vam još jednom što ste posetili Srbiju, ovde imate dobrog prijatelja i pouzdanog premijera.

Premijerka je dočekala svog crnogorskog kolegu ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Brnabićeva i Krivokapić razgovarali su najpre u četiri oka, a zatim će uslediti plenarni sastanak delegacija dve vlade.

Obraćanje medijima Brnabićeve i Krivokapića predviđeno je za 11.45.

Krivokapić se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Premijer Crne Gore boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a juče ga je na aerodromu dočekao potpredsednik Vlade Branislav Nedimović.

Krivokapić će se danas sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: PREMIJERKA U KLINČU SA NOVINARKOM N1: Evo kako je odgovorila na pitanje o vakcini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)