KO JE BIO ZORAN STANKOVIĆ: Obavio više od 5.000 obdukcija na ratnim prostorima bivše Jugoslavije

Novosti online

05. 10. 2021. u 14:04 >> 14:21

BIVŠI ministar zdravlja i odbrane i patolog Zoran Stanković preminuo je od posledica koronavirusa.

КО ЈЕ БИО ЗОРАН СТАНКОВИЋ: Обавио више од 5.000 обдукција на ратним просторима бивше Југославије

Foto Tanjug

Stanković je bio predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Tokom svoje karijere bio je ministar zdravlja i odbrane, kao i načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA).

Proglašavan je za najboljeg mladog lekara u sastavu sanitetske službe JNA, najboljeg starešinu sanitetske službe, a pored redovnog tri puta je i vanredno unapređivan u više činove, u čin majora, potpukovnika i sanitetskog general-majora, navodi se u njegovoj biografiji.

Rođen je 9. novembra 1954. u selu Trgovište, opština Vladičin Han.


Osnovnu školu završio je u Džepu, gimnaziju u Vladičnom Hanu, a Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu 1980. Nakon diplomiranja pristupa u aktivnu vojnu službu i kao aktivni poručnik JNA obavlja obavezni lekarski staž u Vojnoj bolnici Niš. Po završetku lekarskog staža Stanković obavlja dužnosti lekara i upravnika trupne Garnizonske ambulante u Peći u periodu 1982—1985. kada je proglašen za najboljeg mladog lekara u sastavu sanitetske službe Niške armijske oblasti i Prištinskog korpusa. Poslediplomske studije oblika specijalizacije iz sudske medicine završio je 22. februara 1988. na VMA.

Krajem 1991. kao major na vukovarskom ratištu vršio je obdukcije posmrtnih ostataka poginulih i tamo ostao godinu dana. Na ratnim prostorima bivše Jugoslavije izvršio je obdukcije više od 5.000 posmrtnih ostataka poginulih. Podaci iz obdukcionih nalaza kasnije su Stankoviću poslužili za izradu doktorske disertacije, koju je odbranio 5. decembra 1997. godine na VMA pod nazivom: „Problemi sudskomedicinske obrade leševa u ratnim uslovima“.

U prošlosti je više puta pružao ekspertsku pomoć haškom sudu, a bio je i član Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. Od 1994. je ekspert Ujedinjenih nacija za sudsku medicinu. Decembra 1997. Stanković je osnovao tim za istraživanje posledica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Radio je jedno vreme kao specijalista i forenzičar na Institutu za sudsku medicinu i patologiju VMA, a zatim i kao načelnik: Odseka za kulturu tkiva, Instituta za sudsku medicinu i Zavoda za patologiju i sudsku medicinu VMA, sve do 17. januara 2002. kada je imenovan za Načelnika VMA. Na ovom položaju je ostao sve do 23. aprila 2005.

U čin poručnika sanitetske službe proizveden je 1982, a zatim, pored redovnog, i tri puta je vanredno unapređen i to u čin majora i potpukovnika, a 2001. i u čin sanitetskog general-majora.

Nakon odlaska sa funkcije ministra odbrane nastavio je da radi kao nastavnik na Policijskoj akademiji, Višoj školi za unutrašnje poslove i na privatnom Stomatološkom fakultetu u Pančevu.

Bio je oženjen suprugom Marinom sa kojom ima ćerke bliznakinje Ivu i Inu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)