Očinski vas pozivamo, da, pored te nepokolebive vere u Hrista kao Hleb večnog života, ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika, pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, provedemo i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tela. Pred nama su još tri nedelje do Vaskrsa. Provedimo ih u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, većinom u svojim domovima, pred svojim porodičnim ikonama, sa zažegnutim tamjanom i kandilom, i sa molitvenikom i Svetim Pismom – u rukama.


Ovo je poziv vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhije Budimljansko-nikšićke i Mileševske vernicima, uz poruku da će sveštenici naći načina, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve, služe u hramovima, privremeno – bez prisustva većine naroda.


Vernici se mole da kada je reč o Svetom Pričešću budu u kontaktu sa nadležnim parohijskim sveštenikom, ''po čijim duhovnim uputstvima vodite vaš duhovni život u danima pred nama''.


-.Pojačajmo svoje molitve u ove velikoposne dane, i pokažimo hrabrost, smirenje, ljubav i strpljenje koji su nas krasili u danima održavanja svenarodnih litija, i koji su bili prva i najvažnija odlika naših svetih i blagočestivih predaka, od kojih smo i nasledili ovu veru u besmrtnost i večno ljudsko dostojanstvo. Budimo uvereni da će svaki naš trud, sproveden sa blagoslovom i poslušnošću, pogotovo naše bogoljublje i bratoljublje, koje naši lekari i medicinski radnici ovih dana, kao i vazda, nesebično pokazuju, Gospod stostruko umnožiti u danima koji su pred nama, daj Bože i zavek veka. Bog će dati, da sve bude dobro, i da se, po ko zna koji put, život pokaže jačim od smrti, deo je obraćanja Mitropolije i dve eparhije u Crnoj Gori.