Episkopski savet SPC u Crnoj Gori: Spremni za razgovor, uz međusobno uvažavanje

M. S. – V. K.

22. 01. 2020. u 21:32

Епископски савет СПЦ у Црној Гори: Спремни за разговор, уз међусобно уважавање
Kako navode, postoji niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori

Kao i dosad, Episkopski savet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dialogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade.

Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja verskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica, saopštio je u sredu veče Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, posle sednice kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocenu ustavnosti diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti.

-Konstatovano je da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi predupredile i otklonile štetne posledice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo, kaže se u saopštenju Episkopskog saveta koji se se upoznao ''i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod naše pomesne Crkve preduzeli u cilju pravnog osporavanja odnosnog zakona''.

Pročitajte još - Na Cetinju se vijorila albanska zastava i pevale se ustaške pesme: Crnogorski nacionalisti podržali otimanje svetinja SPC (FOTO/VIDEO)

-Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, pre svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i verskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vreme. Žalimo zbog grubih manipulacija koje su u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti naše Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi. Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obaveštavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade., saopštio je Episkopski savet, konstatujući da ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaveštena, a koji su obavljani pre donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog.

-Uz blagodarnost svim pravoslavnim vernicima i drugim građanima Crne Gore i šire, koji se u nezapamćenom broju okupljaju na ulicama svojih gradova, i ovom prilikom šaljemo jasnu poruku da naši molebani i litije nisu, kako se pogrešno tvrdi i sa najviših državnih adresa, usmereni protiv države Crne Gore. Upravo je suprotno – sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvesnija i svetlija. Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobijediti svaka bratomržnja i netrpeljivost, saopšteno je posle sednice Epsikopskog saveta SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije