Na Cetinju se vijorila albanska zastava i pevale se ustaške pesme: Crnogorski nacionalisti podržali otimanje svetinja SPC (FOTO/VIDEO)

Novosti Online

22. 01. 2020. u 17:00

На Цетињу се вијорила албанска застава и певале се усташке песме: Црногорски националисти подржали отимање светиња СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: YouTube Printscreen

Litija kojom bi vernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbednosnih razloga
Crnogorski nacionalisti organizovali su u sredu protest kojim su podržali otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.


Litija kojom bi vernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbednosnih razloga. Razloga za to je očigledno bilo, s obzirom da su se na skupu crnogorskih nacionalista mogle čuti razne antisrpske poruke.


Oko 150 uglavnom Cetinjana poručilo je da "na Cetinje nema šetnje". Skandiralo se "nije ovo srpsko leglo već je ovo Montenegro", „mi smo braća ispod kapelice, đe ne rađa majka izdajice“, „oj četnici i ta vaša brada, brijaće je Lovćenska brigada“, „sad imamo nove izdajice, što ih narod nazva posrbice“.


Mogla se čuti i nova pesma „Crnorogrci kršni momci, mi smo braća svi, nećete u Cetinje dok smo živi mi“, što je ništa drugo do prepev pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona. Originalni stihovi glase: „Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi“, prenosi in4s.net.


PROČITAJTE JOŠ: "Nije ovo srpsko leglo no junački Montenegro": Crnogorski nacionalisti se okupili na Cetinju da protestuju protiv litije vernika SPC (FOTO/VIDEO)


Na skupu je mogla da se vidi i albanska zastava.


Foto: Facebook


Zanimljivo da su se upravo na Cetinju tokom proslave rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine vijorile i hrvatske zastave.


Proslava rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju 2006. godine; Foto: YouTube Printscreen


Podsetimo, Cetinje je opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori - samo 3.8 odsto. Prestonica, u kojoj su se za vreme kralja Nikole vijorile srpske zastave, postala je najjače uporušte crnogorskih separatista. Tako je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86.5 odsto glasalo "za".


Na skupu su mogle da se vide i brojne zelene komitske zastave.

Ironično, crnogorski separatisti prihvatili su zelenaše kao simbol nove crnogorske nacije iako su se svi oni izjašnjavali kao Srbi, a jedini razlog zašto su bili protiv ujedinjenja je bio zato što su smatrali da kralj svih Srba treba da bude iz dinastije Petrović a ne Karađorđević. Radilo se o dinastičkom sukobu, poput onog između Obranovića i Karađorđevića, dok srpsku nacionalnost zelenaša niko nije dovodio u pitanje. Tako se na grbu komita, kojim su mahali crnogorski nacionalisti, jasno vidi i srpska trobojka.
Jedog od vođa zelenaša, Krstu Zrnova Popovića, separatisti danas predstavljaju kao crnogorskog nacionalistu iako se ovaj oficir otvoreno izjašnjavao kao Srbin, a za vreme izbeglištva pisao da je „Crna Gora ona zemlja gde se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“. Popović je prilikom povratka u Kraljevinu Jugoslaviju izjavio da je jedini razlog zašto je podigao bunu bio zato što je „prilikom sukoba dve struje u Crnoj Gori 1918. godine ostao veran svetinji zakletve položene Vrhovnom Komandantu NJegovom veličanstvu Kralju Nikoli“.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Zapadni Srbin

22.01.2020. 19:04

Cetinje je u demografskom smislu potpuno nebitno.Varoš manja od na primer užičke Požege.Tako da se oni sami skoro ništa ne pitaju u CG.

Milos

22.01.2020. 19:14

E jadni vi ne znate ni sta vicete.Nedamo vam srpske svetinje dzaba mlatite praznom slamom.Izdajnici i Milove poturice videcemo uskoro sta ce biti.

Partizan

22.01.2020. 19:19

150??? Neko ozbiljno ne zna da broji i manite se vise Crne Gore imamo mi Srbiju pa njome da se bavimo...

emi

23.01.2020. 03:09

pa da budem iskrena i ja mislim da je trebalo kraljem biti neko iz Petrovica prije nego Karadjordjevici.

Беране

24.01.2020. 10:13

@emi - Немој више никада ништа да "мислиш" (!). За твоје добро.

Pera kojot genije

24.01.2020. 18:31

@emi - Pa i Karadjordjevici su Petrovici jer je njihov zacetnik Djordje Petrovic iliti Crni Djordje od cega je nastalo Karadjordjevici ( kara na turskom znaci crno). Da ne pricamo da je kralj Nikola deda kralju Aleksandru, on je otac princeze - kraljice Zorke Petrovic koja je kralja Aleksandra rodila na Cetinju na kom je odrasto.

iz glave

23.01.2020. 07:10

ово је проблем Православља - зашто ћуте Православци. ЗБог овог антицивлизацијског преседана би требало да сви православци иазжу на светло дана и јасно покажу шта мисле. Или то већ раде конформизмом и ћутањем !?

MickoNY

24.01.2020. 06:48

E Viva Monte Negro ????? Pa koji je to jad i beda, , na kom oni to jeziku klicu Crnoj Gori praznoglavci....Ove bi sutra mogao da nagovoris da zaborave i oca i majku...

flamates

26.01.2020. 23:12

Nije bilo albanske zastave, ali i da je bilo, u čemu je problem? Jedino su Srbi protiv Crne Gore i Crnogoraca.