Crnogorski nacionalisti organizovali su u sredu protest kojim su podržali otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.


Litija kojom bi vernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbednosnih razloga. Razloga za to je očigledno bilo, s obzirom da su se na skupu crnogorskih nacionalista mogle čuti razne antisrpske poruke.


Oko 150 uglavnom Cetinjana poručilo je da "na Cetinje nema šetnje". Skandiralo se "nije ovo srpsko leglo već je ovo Montenegro", „mi smo braća ispod kapelice, đe ne rađa majka izdajice“, „oj četnici i ta vaša brada, brijaće je Lovćenska brigada“, „sad imamo nove izdajice, što ih narod nazva posrbice“.


Mogla se čuti i nova pesma „Crnorogrci kršni momci, mi smo braća svi, nećete u Cetinje dok smo živi mi“, što je ništa drugo do prepev pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona. Originalni stihovi glase: „Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi“, prenosi in4s.net.


PROČITAJTE JOŠ: "Nije ovo srpsko leglo no junački Montenegro": Crnogorski nacionalisti se okupili na Cetinju da protestuju protiv litije vernika SPC (FOTO/VIDEO)


Na skupu je mogla da se vidi i albanska zastava.


Foto: Facebook


Zanimljivo da su se upravo na Cetinju tokom proslave rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine vijorile i hrvatske zastave.


Proslava rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju 2006. godine; Foto: YouTube Printscreen


Podsetimo, Cetinje je opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori - samo 3.8 odsto. Prestonica, u kojoj su se za vreme kralja Nikole vijorile srpske zastave, postala je najjače uporušte crnogorskih separatista. Tako je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86.5 odsto glasalo "za".
Na skupu su mogle da se vide i brojne zelene komitske zastave.

Ironično, crnogorski separatisti prihvatili su zelenaše kao simbol nove crnogorske nacije iako su se svi oni izjašnjavali kao Srbi, a jedini razlog zašto su bili protiv ujedinjenja je bio zato što su smatrali da kralj svih Srba treba da bude iz dinastije Petrović a ne Karađorđević. Radilo se o dinastičkom sukobu, poput onog između Obranovića i Karađorđevića, dok srpsku nacionalnost zelenaša niko nije dovodio u pitanje. Tako se na grbu komita, kojim su mahali crnogorski nacionalisti, jasno vidi i srpska trobojka.


Jedog od vođa zelenaša, Krstu Zrnova Popovića, separatisti danas predstavljaju kao crnogorskog nacionalistu iako se ovaj oficir otvoreno izjašnjavao kao Srbin, a za vreme izbeglištva pisao da je „Crna Gora ona zemlja gde se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“. Popović je prilikom povratka u Kraljevinu Jugoslaviju izjavio da je jedini razlog zašto je podigao bunu bio zato što je „prilikom sukoba dve struje u Crnoj Gori 1918. godine ostao veran svetinji zakletve položene Vrhovnom Komandantu Njegovom veličanstvu Kralju Nikoli“.