SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski u utorak je u Skoplju obelodanio detalje međunarodne akcije presecanja organizovane mreže za krimumčarenje oko 700 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu, u kojoj je dosada uhapšeno pet lica, od kojih dvoje u ovoj zemlji – Vojisalv Budisavljević u jednomesečnom - zatvorskom i njegova supruga, Silvija Stojanovska, u kućnom pritvoru.


Pored petoro uhapšenih za dve osobe još se traga, potvrdio je Spasovski. Precizirano je da je bi vrednost krijumčarenog, (u Španiji zaplenjenog „paketa“), „kokaina u prometu“ premašila 20 miliona vera.


Spasovski je objasnio da je makedonska glumica Silvija Stojanovska locirana kao saradnik podrške za prenos novca, zbog čega je letos boravila u Španiji. U organizovanoj grupi, kako je pbjašnjeno na konferenciji za novinare u Skoplju, bila je odgovorna rezervisanje hotelskog smeštaja devera Budisavljevića, i prenos 10 hiljada evra u gotovom.


Foto: YouTube Printscreen


Lider ove gupe je prvoprijavljeni V.B. koji je zbog upisane zabrane putovanja u zemlje EU angažovao brata rezidenta Belgije. Od juna do decembra redovno su kontaktirali i dogovarali sve detalje za prenos kokaina Otkako su bili dogovoreni svi detalji, početkom decembra S.S. je po instrukcijama njenog partnera V.B. rezervirala apartman u Madridu na ime njegovog brata i platila svojom kreditnom karticom. Ona je u oktobru preko Sofije otpatuvala u Madrid, da u ime njenog supruga od nepoznatog španskog državjanina podigne 10.000 evra, najverojatnije za kriminalne aktivnosti ove mreže – rekao je Spasovski.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen mladić: Krio kokain u kući i dvorištu


Pored u Skoplju privedenih Budisavljevića i Stojanovske, u Madridu su u okviru međunarodne operacije uhapšeni brat Budisavljevića i dvojica španskih državljana.

Za dvojicom osumnjičenih u ovoj akciji se trega za još dva lica. Svi se sumnjiče za neovlašćenu proizvodnju i puštanje narkotika u promet. Međunarodna organizovana kacija je sprovedena uz pomoć španske policije i američkog odeljenja za suzbijanje krijumčarenja droga.


Foto: MUP RSM


Stojanovska i njen soprug Budisavljević su uhapšeni 18. decembra.


OKASNIO RAZVOD


Makedonska glumica Silvija Stojanovska je prema nekim nezvaničnim informacijama u Skoplju, kasno shvatila da se nalazi u zamci narko mafije, u kojoj je ključni akter njen drugi suprug Vojislav Budisavljević. Ona je, navodno letos, shvativši opasnosti „opasnog angažmana“ pokušala da pokrene postupak za ravod braka. No, očito večć je bila „u poslu“...


Silvija je bila supruga poznatog glumca Nenada Stojanovskog koji je prerano preminuo 1998. godine.


Njena ćerka, glumica Jana Stojanovska je izjavila da joj je majka – nevina i da nema nikakve veze sa kriminalom.


- Bila sam potresena kada sam doznala da je majka privedena. Ona je isključena u slučaju dilovanja droge, a u sve je povezana zbog brata njenog supruga osomnjičenog za to delo. Moja majka je nevina i privedena je bez razloga, izjavila je Jana Stojanovska.