Linta: Nije bila agresija Srbije na Hrvatsku, već Hrvatske na Jugoslaviju

Tanjug

22. 09. 2019. u 20:13

Линта: Није била агресија Србије на Хрватску, већ Хрватске на Југославију

Miodrag Linta Foto: Tanjug

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu rekao da je agresiju na Vukovar izvršila je paravojska HDZ-a na čelu sa "ratnim zločincem Tomislavom Merčepom"
PREDSEDNIK Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikovao je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu zbog izjave da Hrvati u Vukovaru od Srbije očekuju priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije 1991. godine.

"Penava je jedan od mnogih hrvatskih političara koji ponavlja besmislenu laž da je Srbija zajedno sa krajiškim Srbima tobože izvršila agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska bila žrtva agresije. Prava istina jeste da je ustaški režim Franje Tuđmana formirao paravojne formacije i izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske po uzoru na genocidnu NDH", naveo je Linta u izjavi za medije.

Kako je rekao, agresiju na Vukovar izvršila je paravojska HDZ-a na čelu sa "ratnim zločincem Tomislavom Merčepom", a prve žrtve u proleće i leto 1991. godine u Vukovaru i istočnoj Slavoniji bili su Srbi.

Zbog toga, tvrdi Linta, Penava ne dozvoljava da Srbi postave spomen ploče na mnogim mestima u Vukovaru gde su zverski ubijeni i mučeni srpski civili.

Linta poručuje da srpski narod očekuje od Hrvatske da se suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću i da prizna i pokaje se za počinjeni genocid u NDH, kao i za počinjenu agresiju i etničko čišćenje Srba iz Krajine i desetina hrvatskih gradova tokom 1990.-1995. godine.

Takođe, dodaje, srpski narod očekuje da Hrvatska ukine sramnu i skandaloznu Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine i u kojoj stoji da su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku.

"Tek nakon jasnih poruka iz Hrvatske o priznanju i pokajanju i ukidanja pomenute Deklaracije stvaraju se uslovi za svaku saradnju i koliko toliko normalne međukomšijske odnose", zaključio je Linta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zoran

22.09.2019. 23:43

@Baltazar - Ali ne da pobije trećinu svog stanovništva, koje je tim istim ustavom definisano kao konstitutivni narod (a ne nacionalna manjima)!

logika

22.09.2019. 21:21

Samo neznalica mogu govoriti da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. Sve je to bilo, tamo negde, dobro izrežirano u cilju rasturanja Juge i srpskog naroda. Juga je razbijena ali Srbi neće nikad.