ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


POLICIJA u Rijeci privela je dvojicu mladih Italijana za koje se sumnja da su razvila trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati, želeći time da obeleže stogodišnjicu ulaska "crnokošuljaša" u taj grad.

U noći između srede i četvrtka grupa mladića slikala se za zastavom Kraljevine Italije i objavili fotografiju na "Tviteru" uz tekst da je zastava podignuta u čast sećanja na dan kada je Gabrijele D'Anuncio 1919. godine sa svojim legionarima zauzeo Rijeku. Pronađen je i propagandni materijal koji veliča fašiste.

Italijanska okupacija završila je kapitulacijom Italije u Drugom svetskom ratu, a partizani su oslobodili Rijeku, kao i deo Istre i Dalmacije koje je ustaški zločinac Ante Pavelić predao Musoliniju.

I dok se u Hrvatskoj sve više toleriše istorijski revizionizam, kada se poražene pretvara u pobednike kao u slučaju ustaša i NDH, ovaj put je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je tvrdila da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, reagovala burno i poručila da je Rijeka bila i ostaje "ponosni deo hrvatske domovine".


PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA „RAZBESNEO“ HRVATE: Živela italijanska Istra i Dalmacija (VIDEO)


Reakcije u Hrvatskoj usledile su i zbog podizanja spomenika D'Anunciju u Trstu, čije je delovanje kasnije bilo primer za fašističkog diktatora Benita Musolinija. Tako sada Kolinda Grabar Kitarović kaže da se time veliča iredentizam i okupacija. A hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da se time odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti sa evropskim vrednostima. Zagreb je uputio i protestnu notu Italiji zbog spomenika D'Anuciju u Trstu.


PROČITAJTE JOŠ: ITALIJANSKI POLITIČAR ŠOKIRAO HRVATSKU: Istra, Kvarner i Dalmacija su naši (FOTO)

DVA AVIONA Provokacija u Rijeci dugo je pripremana akcija italijanskih fašista koji su planirali da njih šezdesetak u malim privatnim avionima dođu u Hrvatsku. Sletela su samo dva na Krk, a policija je privela šesnaest osoba koji će biti upućeni sudiji.

Istraga tek treba da pokaže da li su provokaciju u Rijeci sa vešanjem zastave izveli pripadnici fašističke skupine koji sebe zovu "Vodoinstalateri". Oni su objavili i saopštenje u kojem kažu da su time želeli da pokažu, kao i pre sto godina, da se Italijani ne predaju.

Začudo, kada se rehabilituje ustašluk reakcije su u Hrvatskoj blage ili nikakve, a kada komšije sa severa pokušavaju da rehabilituju zločinačke režime i pojedince iz prošlosti, Hrvati se odmah dižu na noge.

ITALIJA SE NE UZBUĐUJE

SPOMENIK u Trstu su otkrile gradske vlasti, a priređena je i izložba u povodu stote godišnjice kako je D'Anuncio zauzeo Rijeku. Trstom su prodefilovali "crnokošuljaši". U Italiji ceo slučaj nije izazvao posebno uzbuđenje niti je predstavljen kao incident sa komšijama.