Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani "razbesneo" je Hrvate i Slovence jer je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.


"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

On je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na "tragediju vezanu za Trst".

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.


PROČITAJTE JOŠ: Inicijativa za "Republiku Istru": Mi nismo ni Hrvati, ni Slovenci ni Italijani

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

Indedž navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog veka.

Indedž podseća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki deo Dalmacije.

Dve godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

SLOVENCI KRITIKUJU „ISTORIJSKI REVIZIONIZAM“

Na govor predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u Trstu reagovali su slovenački premijer Marin Šarec i slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon koji su ga nazvali "istorijskim revizionizmom", dok slovenački i hrvatski ministri spoljnih poslova Miro Cerar i Marija Pejčinović Burić smatraju da je to neprihvatljivo.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništavanje slovenačke nacije", napisao je Šarec na Tviteru.

Slovenačka poslanica u EP Tanja fajon uputila je pisamo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Index.

"Nedopustivo je da predsednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu ''Predsjednik svih državljana EU'', dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine", napisala je Fajon.

Slovenački šef diplomatije Miro Cerar je na svom Tviteru napisao da će Tajaniju poslati pismo u kome će ga podsetiti na "neprihvatljivost njegovih izjava".

"Bilo kakav upad istorijskih događaja u pograničnom području Slovenije i Italije je neprihvatljiv. Poslaću predsedniku EP Antoniju Tajaniju pismo u kome ću ga podsetiti na neprihvatljivost njegovih izjava", napisao je Cerar.

Hrvatska ministarka Marija Pejčinović Burić ocenila je da su takve izjave neprimerene od bilo koga a kamo li od predsednika EP i dodala da je sada na EP da odluči o postupku svog prvog čoveka.

"Ovo što se dogodilo juče je jedan revizionizam kakav je apsolutno neporihvatljiv, posebno kada dolazi od visokog zvaničnika koji predstavlja Evropski parlament, jednu od institucija EU, koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikad ne pojavi rat i strahote koje su se dogodile u Drugom svetskom ratu", rekla je Pejčinović Burić novinarima.

Izjavu Tajanija osudili su i drugi slovenački stranački lideri i zvaničnici, poput predsednika parlamenta Dejana Židana i evroparlamentarca Ive Vajgla, očekuje se i reakcija predsednika Slovenije Boruta Pahora.

Tajani je u nedelju tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u svom govoru povodom Dana sećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.


"Nedopustivo je da predsednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu 'Predsjednik svih državljana EU', dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine", napisala je Fajon.

PAHOR PISAO MATARELI, PLENKOVIĆ TRAŽI POJAŠNjENjE

Slovenački predsednik Borut Pahor pisao je danas italijanskom predsedniku Serđu Matareli povodom izjava potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija na obeležavanju Dana sećanja u Bazovice kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem istorijskog revizionizma, i naveo da nije prvi put da se u susednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, prenosi Hina.

Salvini je u nedelju poručio da "užasi masakra i sećanja na naše zemljake silovane, mučene i divljački ubijene, bačene u jamu, još uvek žive...Mi ne zaboravljamo", dok je Tajani na Fejsbuku napisao "živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija".

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Index.

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković.

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje.

"Koliko ga poznajem, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti", rekao je hrvatski premijer.