Ko je američki profesor sa Harvarda, i zašto je uhapšen krajem januara ove godine, i kakve veze ima sa laboratorijom u Vuhanu.

Prema pisanju američkog medij a NPR (National Public Radio) februara ove godine, Čarls Liber je profesor koji je živio mirnim životom kao ugledni američki naučnik. Njegova laboratorija na Harvardu istraživala je stvari poput toga kako spojiti sićušne elektrone sa mozgom.

I onda je, 28. januara, FBI pokucao na njegova vrata.

Liber je sada optužen za „intelektualnu trgovinu“ ili prodavanje znanja za novac te laganje o tome.

Nalogodavci navode da osnovao laboratoriju u Kini u zamenu za primanja od nekoliko hiljada dolara koje mu je davala kineska vlada i onda američkim istražiteljima tvrdio da ne zna ništa o tim uplatama.

Liberov advokat, Piter Levit, odbio je da razgovara sa NPR o ovim navodima. Ali drugi, koji su upoznati sa slučajem, kažu da otvara važna pitanja o etici, naučnoj otvorenosti i moguće rasno etiketiranje.

„Ovo je veliki, veliki slučaj„, kaže Frank Vu profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji koji se bavi slučajevima kineske špijunaže. „Ovo je slučaj u kojem su u središtu kinesko-američki odnosi. U pitanju je takmičenje. O tome je kako se treba baviti naukom.“

Liberov slučaj se povezuje sa kineskim programom regrutovanja koji se naziva „Plan hiljadu talenata“. Prema rečima Majkla Lauera, zamenika direktora ekstramuralnih istraživanja na Nacionalnom institutu za zdravlje, program je primarno nastao 2008. godine, kao način da Vlada vrati kineske naučnike u domovinu.

Vremenom su u program počeli da su uključuju i zapadni naučnici. Od njih je traženo da naprave laboratoriju u Kini i makar deo vremena provedu radeći tamo, u zamenu za velike plate.

Takvi programi postoje širom sveta. Međutim, kako kaže Lauer, NIH je postao je svestan brojnih etičkih kršenja koja se povezuju sa kineskim planom. Neki istraživači su dostavili identične radove za apliciranje i NIH-u i Hiljadu talenata. Drugi su podelili poverljive prijave drugih istraživača sa svojim kineskim kolegama. A tu je i pitanje novca: Naučnici ne prijavljuju sredstva koja dobijaju od Kine američkim agencijama kao što je NIH, a što zakon zahteva.

Povećani nadzor istraživačkih agencija poput NIH-a praćen je porastom krivičnog gonjenja od strane Ministarstva pravde. U 2018. godini, državni tužilac Džef Sešon pokrenuo je, kako je nazvao, Kinesku inicijativu, široki program za borbu protiv prenosa američkih znanja u Kinu. Do danas, podignute su krivične prijave protiv više desetina ljudi i donešeno nekoliko osuđujućih presuda za špijunažu.

U proleće 2015. godine Ksi Ksiaoking, fizičar sa Univerziteta Templ u Filadelfiji, uhapšen je i optužen da je delio osjetljivu tehnologiju sa svojim saradnicima u Kini.

Kasnije se ispostavilo da to nikada nije učinio. Štaviše, kaže, sve što je delio već je bilo javno, jer nalazi osnovnih istraživanja nisu tajni. Objavljuju se u naučnim časopisima.

„Akademska špijunaža je kontradikcija„, rekao je Ksi. „Nemate šta da ukradete, možete samo da sednete i čitate novine.“

Saglasan je i savezni tužilac koji vodi slučaj protiv harvardskog hemičara Čarla Libera.

„Sve i da program „Hiljada talenata“ uključuje ljude koji rade istraživanja u Sjedinjenim Državama i nudi im da dođu u Kinu i urade to isto istraživanje u zamenu za novac„, kaže Endru Leling, američki advokat iz okruga Masečusets, „To, samo po sebi, nije nezakonito.“

U krivičnoj prijavi protiv Libera navodi se i da je lagao i vladu i Harvard o svojoj umešanosti u „Plan hiljade talenata“. Prema pritužbi, Liber je bio uključen u program najmanje od 2012. do 2017. Njegov ugovor je zahtevao platu od čak 50.000 dolara mesečno, zajedno sa oko 150.000 dolara godišnje za životne troškove i 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorija na Tehnološkom univerzitetu u Vuhanu.

U žalbi se kaže da je, na pitanje Harvarda i istražitelja iz Ministarstva odbrane, koje su mu zajedno sa NIH-om dali gotovo 18 miliona dolara bespovratnih sredstava, Liber rekao da mu nikada nije traženo da učestvuje u programu „Hiljadu talenata“. Liber je trenutno na obveznici od milion dolara.

Liber nije Kinez, ali mnogi naučnici koji su uhapšeni ili otpužteni da su uzimali novac iz programa „Hiljadu talenata“ su kineski državljani ili kineske nacionalnosti. To je navelo neke da tvrde da Vlada rasno profilira, što je optužba koju Leling poriče.

Njegovo hapšenje iskoristili su teoretičari zavere koji su po društvenim mrežama raširili lažnu vest da je napravio virus korona i prodao ga Kinezima.