Proširena zona zabrane, podignut nivo upozorenja na erupciju

Tanjug

četvrtak, 27. 12. 2018. u 09:23

Проширена зона забране, подигнут ниво упозорења на ерупцију

Vulkan Krakatau preti
Foto: Tanjug/AP

Indonezija je u četvrtak proširila zonu zabrane oko vulkanskog ostrva Anak Krakatau, čija je erupcija najverovatnije izazvala cunami u kojem je prošlog vikenda poginulo najmanje 430 osoba na ostrvima Sumatra i Java
Indonezija je u četvrtak proširila zonu zabrane oko vulkanskog ostrva Anak Krakatau, čija je erupcija najverovatnije izazvala cunami u kojem je prošlog vikenda poginulo najmanje 430 osoba na ostrvima Sumatra i Java.

Agencija za vulkanologiju je podigla nivo upozorenja na erupciju vulkana Anak Krakatau na drugi najveći stepen, prenosi AP.

Erupcija vulkana u subotu uveče dovela je do toga da se deo ostrva u Sundskom prolazu uruši u more, što je izgleda izazvalo cunami s talasima višim od dva metra.

Rojters navodi i da je nacionalna geološka agencija postavila zonu zabrane od pet kilometara oko ostrva.

Radarski podaci sa satelita, koji su prikazani u slikama, pokazuju da se vulkan Anak Krakatau drastično smanjio nakon erupcije u subotu.

Pročitajte još - POSLE ERUPCIJE VULKANA: Upozoreno stanovništvo da izbegava priobalje zbog cunamija, već stradalo 420 ljudi

Fotografije satelita nisu dostupne zbog oblaka, ali radarske slike sa satelita Japanske agencija za aerokosmičko istraživanje koje su napravljene pre i nakon erupcije pokazuju da je jugozapadni deo vulkana nestao, prenosi AP.

Agencija za meteorologiju ranije je saopštila da nadgleda erupcije vulkana Anak Krakatau, dok su olujno vreme i vioski talasi nastavili su da pogađaju to područje.

Cunami, izazvan vulkanskim aktivnostima koje su pokrenule podvodna klizišta, bez upozorenja pogodio je u subotu na nedelju žitelje zajednica u Sundskom prolazu, koji se nalazi između ostrva Java i Sumatra.

Sistem za otkrivanje cunamija u Indoneziji, postavljen nakon katastrofe 2004. godine, ne radi od 2012. godine, a pojedini delovi su uništeni ili ukradeni.

Više od 21.000 ljudi je raseljeno, najmanje 1.400 je povređeno, a za 159 njih se traga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije